NOVA UREDBA

Kje so že danes nove cene goriva?

Objavljeno 09. april 2016 09.36 | Posodobljeno 09. april 2016 09.36 | Piše: STA, Mo. S.

Medtem ko so v OMV Slovenija pojasnili, da cen danes ne bodo spreminjali, v Petrolu ravnanja ne razkrivajo.

Simbolična fotografija.

LJUBLJANA – Danes je začela veljati nova uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov, po kateri roko nad ceno drži država le še za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo, medtem ko bodo ceni 100-oktanskega bencina in kurilnega olja odslej določali trgovci. Čeprav sta ta dva energenta prepuščena trgu, pa naj do sprememb v ceni danes ne bi prišlo.

Vlada, ki se je za delno liberalizacijo trga naftnih derivatov odločila ta teden, trgovcem pri oblikovanju cen 98- in večoktanskega bencina ter kurilnega olja ni postavila omejitev. To pomeni, da trgovci lahko ceno spreminjajo tudi večkrat na dan.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je sicer vladi predlagal popolno sprostitev cen naftnih derivatov, ne pričakuje, da bosta ceni 100-oktanskega bencina in kurilnega olja poskočili. »Če bi prišlo do prevelikega povišanja cen naftnih derivatov, ki ne bi odsevale cen naftnih derivatov na svetovnem trgu, se lahko kadar koli v okviru zakona o kontroli cen sprejme nova uredba, ki bo določala maksimalne marže naftnih trgovcev in s tem posredno tudi najvišje možne cene naftnih derivatov,« so pojasnili na gospodarskem ministrstvu.

Kje bodo že danes nove cene?

Medtem ko so v OMV Slovenija pojasnili, da cen danes ne bodo spreminjali, v Petrolu ravnanja ne razkrivajo – dejali so le, da imajo izdelano metodologijo oblikovanja cen, ki je ob upoštevanju pravil varstva konkurence ne smejo razkrivati. Kot so še povedali v Petrolu, se cene po novem oblikujejo prosto glede na cene naftnih derivatov na svetovnih borzah in razmerju med dolarjem in evrom, upoštevaje vse davščine in takse – največji del cene določa država s trošarinami in obdavčitvami, ki predstavljajo do 70 odstotkov maloprodajne cene.

Tako v Petrolu kot tudi v OMV Slovenija sicer ne razkrivajo podrobnosti glede prostega oblikovanja cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja in tega, ali bodo cene na vseh bencinskih servisih enake, saj je to stvar poslovne politike podjetja.

Trenutne cene

Trenutno je treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,185 evra, za 100-oktanskega 1,230 evra, za dizelsko gorivo 1,050 evra, za kurilno olje pa 0,705 evra.

Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ostajata regulirani, uredba, ki določa ceno, pa bo veljala dva meseca, torej do 9. junija.

Če boste na katerem od bencinskih servisov opazili, da so cene spremenjene, nam to lahko sporočite prek spodnjega obrazca.

Deli s prijatelji