REBALANS PRORAČUNA

Kje se bo varčevalo? Izobraževanju z rebalansom 10 milijonov manj

Objavljeno 29. januar 2015 18.05 | Posodobljeno 29. januar 2015 18.05 | Piše: STA, S .U.

Je pa ministrica Stanka Setnikar Cankar povedala, da bo denar zagotovljen za učno pomoč in odpravo plačnih nesorazmerij.

Dušan Mramor prevzema vajeti gospodarskega ministrstva.

LJUBLJANA – Rebalans državnega proračuna, ki ga je danes potrdila vlada, na ministrstvu za izobraževanje predvideva 10 milijonov evrov prihrankov, je pojasnil finančni minister Dušan Mramor. Kje bo ministrstvo varčevalo, še ni znano. Je pa ministrica Stanka Setnikar Cankar povedala, da bo denar zagotovljen za učno pomoč in odpravo plačnih nesorazmerij.

Denar za učno pomoč bo

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je v izjavi novinarjem po seji vlade priznala, da so bile prvotne številke za varčevanje mnogo večje. Zdaj kaže, da vendarle ne bo tako hudo. Ministrica zagotavlja, da bodo pridobili sredstva za vse zakonske obveznosti.

Financiranje učne pomoči otrokom in mladostnikom je po njenih besedah prioriteta, ki ji bo vlada namenila dodatna sredstva. Napoved ukinitve financiranja dodatne učne pomoči je namreč tudi v strokovni javnosti dvignila precej prahu.

Ministrica je danes še pojasnila, da so za sredstva na področju izobraževanja za zdaj usklajeni, odprta vprašanja pa bodo verjetno uspeli rešiti tako, da ne bodo posegali v obstoječe pravice. Financiranje šole v naravi je po njenih besedah eno od odprtih vprašanj, o katerem se bodo pogovarjali zlasti z izvajalci.

Natančen razrez varčevanja po posameznih postavkah na ministrstvu za izobraževanje sicer še pripravljajo.

SD in ZaAB soglasna o predlogu sprememb ustave glede javnega šolstva

Medtem pa sta se na prvem pokongresnem srečanju SD z vodstvi parlamentarnih strank danes sešla predsednik SD Dejan Židan in predsednica ZaAB Alenka Bratušek. Pogovarjala sta se zlasti o skupnih točkah, pri katerih bi stranki lahko sodelovali v prihodnje, in že našla skupni jezik pri spremembah ustave s področja javnega šolstva, ki jih predlagajo v SD. Z dejstvom, da je denar za učno pomoč zagotovljen, so zadovoljni tudi v SD, kjer so svarili pred napovedanim varčevanjem v šolstvu.

Židan je v izjavi za medije po srečanju s predsednico ZaAB pojasnil, da bodo imela ministrstva možnost, da se sama odločijo, ali bodo bolj varčevala pri materialnih stroških ali pri svoji organiziranosti. Bi bilo pa napačno, če bi se skušalo varčevati pri pomoči otrokom. »Tudi šolsko ministrstvo je zadosti veliko, da lahko rezerve najde nekje drugje,« je povedal Židan.

Deli s prijatelji