AGRA

Kitajci čakajo na naše pridelke

Objavljeno 26. avgust 2017 21.41 | Posodobljeno 26. avgust 2017 21.42 | Piše: Ma. M.

V Gornji Radgoni se je začel kmetijsko-živilski sejem Agra. Na odprtju je mrgolelo Kitajcev.

Kitajski kmetijski minister Han Čangfu na Agri.

GORNJA RADGONA –Kmetijska ministra Slovenije in Kitajske Dejan Židan in Han Čangfu sta po ogledu sejma Agra na novinarski konferenci povedala, da sta s sejmom zadovoljna, Čangfu pa je dodal, da na Kitajskem pričakujejo kakovostne slovenske izdelke.

Praznik kmetijstva, hrane in gozdarstva

Odprtje sejma, ki je najpomembnejši praznik kmetijstva, hrane in gozdarstva v Sloveniji, je uspelo, razstavni prostori so napolnjeni do zadnjega kotička in med razstavljavci je očiten optimizem, saj je tačas v Sloveniji velik naložbeni val v kmetijstvu, je povedal Židan. Opozoril je, da aktivnosti s kitajsko delegacijo potekajo od četrtka, da so bile zelo uspešne in da se kažejo v vedno večjem zaupanju ter želji po sodelovanju. Spomnil pa je tudi, da sta s kolegom skupaj odprla tudi razstavo o krasoslovju, kar kaže, da tudi znanstveniki obeh držav povezujejo oba naroda.

O tveganjih zaradi podnebnih sprememb, o katerih so v sklopu pobude 16+1 in foruma na Brdu govorili vsi ministri, pa Židan pravi, da bomo težave lažje reševali s skupnim delom ter da je Slovenija že zelo daleč pri pripravi izhodišč za novo kmetijsko politiko po letu 2020.

Kitajski minister se je znova zahvalil za povabilo ter organizacijo političnega srečanja in poslovne konference v okviru pobude 16+1, za Slovenijo pa je dejal, da je skriti vrt v Evropi ali tudi evropski bonsaj, njene predstavnike pa povabil na Kitajsko.

Že 55. sejem

Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni se je začel 55. kmetijsko-živilski sejem Agra, na katerem se predstavlja 1820 razstavljavcev iz 36 držav. Prvi dan sejma je potekala tudi poslovna konferenca 16 srednje- in vzhodnoevropskih držav ter Kitajske, ki je tudi država partnerica sejma.

 

Deli s prijatelji