NA LJUBLJANSKIH TRŽNICAH

Kislo zelje in repa

Objavljeno 13. september 2013 21.04 | Posodobljeno 13. september 2013 21.04 | Piše: Ajda Janovsky

Na tržnicah že najdemo sveže kislo zelje, na repo pa bo treba še nekoliko počakati.

Na osrednji ljubljanski tržnici o tem, kje boste kupili kislo repo ali zelje, skoraj ni dvoma: čeprav ju najdemo tudi pri drugih prodajalcih, se največ kupcev teh dveh dobrin navadno tare pred stojnico kmetije Žabjak – ob našem obisku med tednom je bila pravzaprav edina, ki ju je ponujala. Tovrstni monopol gotovo ne pripomore k uslužnosti prodajalcev: kilogram najnovejšega kislega zelja po 2,40 evra so nam prodali brez nasmeha, pogovor o cenah blaga, ki ga ponujajo, pa jim je bil kar malce odveč. A zelje na njihovi stojnici, roko na srce, ni slabo (dobro prepoznamo po tem, da je mehko, a še vedno hrustljavo), cena pa je za 10 centov nižja kot na Tržnici BTC. Medtem ko v Centru med ceno kislega zelja in repe ni razlike, je na tržnici enega večjih ljubljanskih nakupovalnih središč zelje nekoliko dražje. Stojnica Pr' Novak, tako kot v Centru ena redkih, kjer dobite kislo zelje in repo, ponuja kilogram za 2,50 evra. Predvidevamo, da je razlog v starosti zelja oziroma repe – a sveže kisle repe za zdaj še ni.


Tržnica Center

1 kg zelja 1,50 evra
1 kg kislega zelja 2,40 evra
1 kg kisle repe 2,40 evra

Tržnica BTC

1 kg zelja 2 evra
1 kg kislega zelja 2,50 evra
1 kg kisle repe 2,40 evra

Tržnica Moste

1 kg zelja 1,5 evra
1 kg kislega zelja 2 evra
1 kg kisle repe 2 evra

Eko tržnica Lesce

1 kg kislega zelja 3,20 evra
1 kg kisle repe 3,40 evra

E-branjevka

1 kg kislega zelja 1,03 evra
1 kg kisle repe 1,87 evra

 

Kisanje doma

S samostojnim kisanjem zelja lahko prihranite kar lep kupček denarja, tudi če kupujete na Ljubljanskih tržnicah, kjer so cene zelja kar precej visoke. Da je drago – cene svežega se gibljejo od 1,50 do 2 evra –, naj bi bila kriva suša. A tudi v najslabšem primeru, če bi ga kupili po najvišji ceni na kateri od Ljubljanskih tržnic, bi prihranili najmanj pol evra na kilogram! Če bi se ponj odpravili na katero od kmetij v okolici Ljubljane, kjer ga ponujajo za približno 0,60 evra, bi prihranek znašal več kot evro na kilogram! To pa je že vsota, ob kateri se človek z veseljem sam loti kisanja, tudi če je postopek nekoliko zamuden. Če denimo živite na Dolenjskem in se boste po zelje odpravili v bližino hrvaške meje, boste pri naših južnih sosedih lahko kupovali glavice po 0,30 evra na kilogram in s samostojnim kisanjem prihranili več kot 2 evra!

Zelje na spletu

Kislo zelje in repo lahko prek spleta naročite na dom. Ena od možnosti je naročilo na strani www.e-branjevka.si. na prvi pogled vas bodo njihove cene razveselile, saj so nižje od teh na Ljubljanskih tržnicah. A bodite pozorni – dostava vas bo v najslabšem primeru stala 6 evrov, v najboljšem pa 3! Nakup se vam torej izplača le, če boste naročili več različnega blaga oziroma če boste naročali večje količine – za naročila v vrednosti nad 60 evrov je namreč prevoz brezplačen. Novo zelje se že bohoti na njivah. 

Deli s prijatelji