VINSKI PONOS

Kisla župa in vino za viteze

Objavljeno 17. november 2017 17.00 | Posodobljeno 17. november 2017 17.00 | Piše: Jože Miklavc

V Šmarju pri Jelšah je bilo na martinovo nedeljo svečano.

Kapelice na poti na kalvarijo do cerkve sv. Roka. FOTO: Jože Miklavc

Člani visokega celjskega omizja evropskega reda vitezov vina so se na Martinovo nedeljo zbrali v Šmarju pri Jelšah, kjer deluje skupina društva vinogradnikov, ki so v zadnjih letih opravili neverjetne podvige. V sodelovanju z županom občine Šmarje pri Jelšah Stanislavom Šketom ter člani evropskega reda vitezov vina in nekaterimi podjetnimi podporniki so v stari obokani zgradbi uredili prostore vinskega arhiva, veličastne klubske dvorane z galerijo in opremljeno kuhinjo. Čudovito pročelje hiše s severne strani krasi še stara hrastova preša, ki je poseben etnografski spomenik kraja in sadjarsko-vinogradniške dejavnosti. Na vse to ter tudi na tokratno srečanje z vitezi vina so lahko na moč ponosni.

Srečanje je bilo neke vrste priprava na shod na veliko viteško slovesnost evropskih konzulatov ter predstavništev evropskega reda vitezov vina, ki bo 25. novembra potekal prav tu.
Kdor pride v Šmarje, se mora najprej povzpeti mimo slikovitih kapelic na Kalvarijo in v cerkvi sv. Roka prejeti blagoslov. Tokrat je župnik in dekan šmarske fare Tadej Linasi za domačine in goste, vinarje ter vinogradnike opravil zahvalno sveto mašo v čast dobremu pridelku in vinski letini ter ob prazniku zavetnika vinogradnikov in kletarjev sv. Martina.

Po blagoslovu sodčka, v katerem je dan prej mošt vino postal, so se vsi skupaj odpravili na Martinov sejem pod Kalvarijo, kjer je pestro bero novih vin predstavilo 14 vinogradnikov, bilo pa je še več drugih stojnic z domačimi pridelki, povrtninami, sadjem. Za popestritev dogodka je na začetku poskrbel pihalni orkester, nato pa se je z osrednjega prizorišča slišala prijetna glasba kvarteta Pušeljc ter ansambla Eurokvintet. Ko so vitezi vina zaploskali županu za dobrodošlico in gostoljubje, so ob dvignjenem praporu evropskega reda, ki ga je strumno postavil vinski vitez Danijel Grudnik, odčepili sodček in vince se je zaiskrilo v malce sramežljivem soncu. Sledili so uradna zdravica organizatorja srečanja, vodje celjskega viteškega omizja Jožeta Tominška, spominsko fotografiranje, nato pa okušanje vin in degustacija kisle župe ter doma pridelanih salaminov in drugih dobrot. Vinarji so se zbrali v vinogradniškem hramu, kjer je domači predsednik Jani Vreže predstavil društvo, pridobitve ter izrekel dobrodošlico gostom. Viteze je nagovoril Tomislav Kovačič, prvi prokonzul ter član sveta konzulata evropskega reda vitezov vina. Izrazil je občudovanje nad uspehi in prizadevnostjo vinogradnikov ter tudi zaskrbljenost, da se na takšen dan in ob praznični priložnosti ne druži še več strokovnjakov, članov elitnega združenja in evropskega reda.

Deli s prijatelji