DOBRODELNA AKCIJA

Kilometrska veriga rut in dobrodelnosti

Objavljeno 02. december 2012 11.01 | Posodobljeno 02. december 2012 11.03 | Piše: Stanka Klopčič

Trbovlje so bile včeraj dobro uro ovite s šali in rutami.

Vodja in koordinatorica projekta Majda Škrinar Majdič (foto: Stanka Klopčič).

TRBOVLJE – Dijaki in profesorji Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje so delovno soboto preživeli na trboveljskih ulicah. Ulična prodajna razstava je bila zaključek trimesečnega zbiranja, evidentiranja in fotografiranja rut in šalov: dijaki so jih do 1. decembra našteli 6000 iz Slovenije in evropskih držav. Rute so Trboveljčanom poslali iz društev, organizacij in ambasad, presenetil pa jih je izjemen odziv posameznikov, ki so jih pošiljali po pošti. Največ pa so jih seveda zbrali dijaki.

Pisane rute in šali so bili eno uro obešeni na več kot 1450 metrih vrvi od šole do Delavskega doma Trbovlje

Skorajda ni bilo mimoidočega, ki se ne bi vsaj za trenutek ustavil, poklepetal s profesorji in dijaki, pohvalil akcije ter rute tudi kupil. Vsaj eno. Na prodaj so bile za tri evre ali prostovoljni prispevek, skupno so zbrali že 7400 evrov. Starši in sorodniki dijakov so na sklepnem dogodku prodajali izdelke, ki so nastali na delavnicah, in pecivo. Brez tega seveda ne gre. Zanimivo je bilo opazovati, kako so posamezniki prepoznavali svoje podarjene rute in se veselili z dijaki. Te je v mrazu grelo zavedanje, da nas dobrodelnost osrečuje in povezuje. Ob razstavi sta bila organizirana še mini Miklavžev sejem ter okrogla miza o kulturnem in zgodovinskem vidiku rute, na katero je Nasta Doberlet Bučalič povabila zanimive gostje, med njimi predstavnico Slovenske muslimanske skupnosti Elo Porić. Večerni del dogajanja je popestrila še licitacija rut, ki so jih prispevale ambasade Turčije, Češke, Belgije, trgovina Sonja ter gospa Porić.

Prireditve so se sicer začele že v četrtek z modno revijo z bivšima dijakinjama gimnazije, manekenko Sabino Remar, ki je dekleta naučila prvih manekenskih korakov, in modno oblikovalko Simono Lampe. Dijakinje so se po šolski telovadnici sprehodile kot po modni brvi v dveh izhodih, ruta je bila kar naenkrat uporaben modni dodatek.

Z izkupičkom od prodaje bodo polepšali življenje Zasavcem v stiski: devetnajstletni bodoči mamici, šestčlanski družini in družini z dvema otrokoma s posebnimi potrebami. Prejemnike pomoči so izbrali na predlog lokalnih organizacij Rdečega križa, Združenja prijateljev mladine, Karitasa in Centra za socialno delo Trbovlje.

Deli s prijatelji