POJASNILA

Ker ščiti Zemljariča, je SDS jezen nanj

Objavljeno 21. februar 2014 19.12 | Posodobljeno 21. februar 2014 19.12 | Piše: D. P.

Policija je zapisala, da je kaznivo dejanje ogrožanje varnosti po spremembi, ki je začela veljati v maju 2012, pregonljivo na zasebno tožbo.

Virant na Tankove očitke odgovarja, da gre za dokaj nepomembno zadevo.

LJUBLJANA – Po vnovični interpelaciji zoper ministra Gregorja Viranta se je oglasil tudi Jože Tanko, poslanec največje opozicijske stranke SDS.

Kaj je rekel Zemljarič?

Spomnil je, da naj bi bil konec novembra 2012 direktor Službe državne varnosti (SDV) v nekdanji totalitarni državi Janez Zemljarič na enem od sestankov zavpil: »Janšo je treba ubiti, ubiti, ubiti!« Tanko opozarja, da je bil takrat Janša predsednik vlade, informacija o navedeni izjavi pa je bila zabeležena v pismu Stanislava Venigerja, generalnega direktorja policije.

Zavoljo še nekaj takih in podobnih groženj (zlovešče izjave in pisma vidnih članov Zveze borcev Slovenije, npr. »novoletni« dopis in govor Mitje Klavore, generalnega direktorja ZZB NOB na Tisju, govor Milana Gorjanca, »novoletno« pismo Janeza Lesjaka) so predstavniki SDS na pristojne institucije 3. februarja 2014 naslovili zahtevo za pojasnila v zvezi z omenjenimi grožnjami predsedniku SDS Janezu Janši.

Zasebna tožba

Vrhovno sodišče je vlagatelje obvestilo, da primer odstopa okrožnemu državnemu sodišču. Policija je zapisala, da je kaznivo dejanje ogrožanje varnosti po spremembi, ki je začela veljati v maju 2012, pregonljivo na zasebno tožbo.

Minister za notranje zadeve je podal pojasnilo, da je seznanjen z odgovorom policije in da podpira vsa njena prizadevanja pri izvajanju ukrepov za zagotavljanje varnosti varovanih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija ter drugi interni akti s tega področja.    

Kaj pa preiskava?

Viranta Tanko vprašuje, zakaj za to pristojni organi niso izvedli preiskave. Če je do tega prišlo, pa SDS pričakuje rezultate preiskave in ukrepe, ki so jih v zvezi s to grožnjo sprejeli. Tanko bi tudi rad vedel, kje so »obstojni strupi« Udbe, ki so jih uporabljali za množične teroristične aktivnosti.

Deli s prijatelji