KRIZA

Ker ni denarja, na Jesenicah ne bodo več operirali

Objavljeno 21. februar 2013 14.24 | Posodobljeno 21. februar 2013 14.24 | Piše: D. P., STA

Edina rešitev je, da vlada ali zavarovalnica zagotovita potrebna sredstva.

Bolna Cvetka mora vsak dan pojesti 17 različnih vrst zdravil. Foto: Oste Bakal

JESENICE – Kemofarmacija je zaradi neplačevanja računov v sredo ustavila dobavo zdravil in zdravstvenega materiala splošnima bolnišnicama na Jesenicah in v Izoli. Kot so na današnji novinarski konferenci povedali predstavniki splošne bolnišnice Jesenice so razmere dramatične, v dveh tednih jim bo zmanjkalo zdravil, ki so nujna za izvajanje operacij.

Ni sposobna plačati

Zaradi hudih likvidnostnih težav, ki izhajajo iz vladnih varčevalnih ukrepov, jeseniška bolnišnica svojim dobaviteljem dolguje štiri milijone evrov, od tega je 2,8 milijona evrov že zapadlih obveznosti. Bolnišnica ni sposobna plačati računov, zato je v sredo dobavo ustavil največji dobavitelj Kemofarmacija, ki je dobavljal številna nujna zdravila, med njimi tudi tista za zdravljenje okužb in oživljanje pacientov.

Brez operacij?

»Brez zdravil za oživljanje, kot je adrenalin, se mi pravzaprav ne smemo lotiti nobene operacije. To pomeni, da kirurgija in urgenca ne moreta delati. Stanje je dramatično,« je opozoril predstojnik kirurške službe v bolnišnici Janez Pšenica in poudaril, da imajo rezerv le za okrog dva tedna, potem lahko bolnišnico kar zaprejo.

Edina rešitev je, da vlada ali zavarovalnica zagotovita potrebna sredstva. »Potreben je intervencijski ukrep in dokapitalizacije bolnišnice,« je pristojne pozval direktor bolnišnice Igor Horvat, ki skupaj z direktorji drugih splošnih bolnišnic že dve leti opozarja, da je treba sistemsko rešiti zdravstveni sistem. »Stanje v slovenskem zdravstvu je kritično,« je opozoril.

Deli s prijatelji