NA POTEP

Kelti in Rimljani pod istim kamnom

Objavljeno 15. april 2012 17.48 | Posodobljeno 15. april 2012 17.48 | Piše: Drago Medved

Rimska nekropola v Šempetru je eno najpomembnejših arheoloških najdišč rimskega časa v osrednji Evropi.

Rimska nekropola v Šempetru (foto: Drago Medved).

Šempeter v Savinjski dolini je slikovit in zanimiv kraj iz več razlogov. Leži sredi zelene doline, polne naravnega bogastva in kulturne dediščine. Najbolj je znan po rimski nekropoli, pokopališču iz antičnih časov, na katerem so spominski nagrobniki keltskih in rimskih veljakov in tudi malo manj pomembnih ljudi tistega časa. Je nadvse zgovorno pričevanje o času pred 2000 leti, ko je tu potekala cesta Akvileja–Emona–Celeja–Petovija.

Pomembno najdišče

Nekropola leži v središču kraja, tik ob cerkvi sv. Petra, po katerem se kraj imenuje. Skrita je za živo mejo in je eno najpomembnejših arheoloških najdišč rimskega časa ne le v Sloveniji, temveč tudi v osrednji Evropi.

Leta 1952 so med zemeljskimi deli v sadovnjaku južno od ceste odkrili marmornate reliefe in kip sedeče žene. Arheološka izkopavanja je prevzela Slovenska akademija znanosti in umetnosti, vodil pa jih je prof. dr. Josip Klemenc v sodelovanju s študenti arheologije in sodelavci Pokrajinskega muzeja Celje. Pod rimskimi so odkrili tudi prazgodovinske grobove. Arheologinja Vera Kolšek je že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja poudarila, da jih čaka zahtevna naloga odkriti naselbino, ki ji je pripadala ta nekropola.

Reliefne upodobitve družin

Prijazni vodniki – od 1. aprila je nekropola odprta vsak dan od 10. ure, lahko pa se dogovorite tudi kako drugače – vas bodo popeljali med rimske nagrobnike. Doslej so našli več kot sto družinskih grobnic, najlepše so velike iz pohorskega marmorja, na katerih vidimo reliefne upodobitve družin. Vse so polne zanimivih napisov, tudi iz antične mitologije, saj so na njih prizori z Zevsom, Heraklejem, Ifigenijo, Parisom, predvsem pa govorijo o načinu življenja Rimljanov. Nekatere nam pripovedujejo o prepletanju keltske in rimske kulture, o usodah pokojnih, veliki ljubezni med možem in ženo. V Priscijanovi grobnici sta oče in sin, ki sta bila oba župana Celeje.

Enijeva grobnica nam prikaže relief o ugrabitvi Evrope, hčerke feničanskega kralja, ki jo je ugrabil Zevs. Njegova žena je odeta v keltsko nošo, on pa v rimsko.

Stavbna arhitektura

Če vam bo ostalo še kaj časa, si v neposredni bližini lahko ogledate cerkev sv. Petra in rimsko cesto ter skočite do bližnje jame Pekel, ki je spet velika posebnost. Omogoča namreč doživetje krajinskega parka Ponikvanski kras, kjer je skozi milijone let potok Ponikvica pronical skozi apnenčasta tla. A to je že druga zgodba. Avto lahko pustite v Šempetru in se tja odpravite s kolesom. V kraju in bližnji okolici je še veliko zanimivosti, mednje spada stavbna arhitektura. Vse je odvisno od tega, koliko časa si vzamete za obisk tega zelo zanimivega dela Savinjske doline. Ob Savinji je lepa sprehajalna in kolesarska pot, za še bolj radovedne pa tudi gozdna in geološka, ki jo lahko nadaljujete po ogledu jame Pekel. Ljubitelji narave ne bodo spregledali Bio parka Nivo s številnimi energijskimi točkami. Več informacij pa dobite na www.td-sempeter.si ali pri vhodu v nekropolo. Presenečeni boste, kaj vse ste zamudili doslej, če še niste obiskali tega zanimivega kraja.

Deli s prijatelji