VLADA ODLOČILA

Kdor posluje z gotovino, potrebuje davčno blagajno. Strošek: okoli 100 evrov

Objavljeno 05. december 2013 15.20 | Posodobljeno 05. december 2013 15.20 | Piše: T. L.

Po pričakovanjih je vlada potrdila prepoved paragonskih blokov pri izdajanju računov.

Minister Dejan Židan

LJUBLJANA – Po napovedih je vlada potrdila tudi prepoved paragonskih blokov pri izdajanju računov, kar pomeni, da se računom, napisanim na roko, obeta konec. »Sedanjo obliko paragonskih blokov ukinjamo povsod, nova oblika pa bo namenjena tistim, ki izdajo le nekaj računov letno,« je minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, tudi vodja vladnega odbora za gospodarstvo, povedal na tiskovni konferenci po seji vlade. Kdo vse spada pod 'izjemen primer', za zdaj še ni določeno, jasno je le, da gre za tiste, ki letno izdajo zelo majhno število računov.

Kdor nima davčne blagajne, bo moral s paragonskih blokov preiti nanjo. Te blagajne se dobijo za okoli 100 evrov, pravi Židan. Davčne blagajne so drugi korak, prvi korak je, da potrošnik zahteva račun, poudarja minister. Vsi, ki poslujejo z gotovino, bodo morali preiti na blagajne (zdravniki, odvetniki, gostinci jih uporabljajo že tako in tako). Tisti, ki uporabljajo tako imenovano kanadsko obliko davčnih blagajn (zaprti programi), jih že zdaj morajo uporabljati in jih bodo morali še naprej. S tem se namreč, pojasnjuje Židan, zmanjša možnost zlorab.

Vlada je odločala tudi o gotovinskem poslovanju, in sicer se obeta dvostopenjsko zniževanje dovoljenega limita za gotovinsko poslovanjeplačevanja z gotovino: s 15.000 na 5000 evrov. Ministrstvo bo vse skupaj še preučilo, nato pa bodo preučili še dodatno zniževanje na 1000 evrov. Ministrstvo za finance je danes dobilo sklep, da mora do 31. marca 2014 pripraviti vse zakonodajne podlage, je povedal Židan.

 

Vlada pa danes kljub drugačnim napovedim ni sprejela predlogov zakonov o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno ter o inšpekciji dela. Menda naj bi to storili prihodnji teden. 

Deli s prijatelji