KOLUMNA

Kdo že vodi vlado 
mafijske države?

Objavljeno 13. julij 2016 00.35 | Posodobljeno 13. julij 2016 00.36 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Če je Slovenija res mafijska država, je Bratuškovi jasno, kdo jo vodi in je mafijski šef.

Maske so padle, zato lahko vidimo, kako Slovenijo obvladujejo močni interesni lobiji, je na programski konferenci SMC vzkliknil dr. Miro Cerar. Ker pa je očitno upal, da si bo s tem še dodatno povrnil zaupanje javnosti, je dodal: »Ali bomo v prihodnje dopustili, da bo Slovenija postala mafijska država z rodovno interesnimi skupinami, ali bomo moderna država.« Moderna država? Moderna država naj bi bila tista, ki jo vodi vlada, na čelu katere je prav on kot predsednik Stranke modernega centra. Mar ni to samoumevno?

Cerar me je, priznam, v hipu spomnil na Giulia Andreottija, ki je bil v svoji dolgi politični karieri sicer kar sedemkrat na čelu italijanske vlade in kar 27-krat zasedal različne ministrske položaje. Nekaj časa je – le kdo drug bi to bolje znal od njega? – vodil tudi komisijo za boj proti mafiji. Pozneje so mu sodili prav zaradi sodelovanja z mafijo. Celo obsodili so ga, a so mu po zaslugi njegovih prijateljev kmalu izbrisali vse sodbe za dejanja, ki jih je storil še pred letom 1980. Še vedno pa velja, da je svojčas vodil protimafijsko komisijo.

Če se vrnemo k Cerarju in njegovi demagoški samohvali, kako zelo se vsak dan znova trudi, da Slovenija ne bi (p)ostala mafijska država. Na to sta mu zgovorno odgovorila že mag. Dejan Židan in Matjaž Han iz vladnega SD: »Če je kdo v tej državi, ki ima vse vzvode za ukrepanje proti mafiji, je to zagotovo predsednik vlade.« Še ostrejši je bil nekdanji notranji minister dr. Vinko Gorenak v imenu SDS. Opozoril je, da Cerar bržda dobro ve, o čem govori, saj je zelo blizu mafijskim omrežjem: »Ta omrežja so ga navsezadnje tudi postavila na čelo zdajšnje vlade!« Nekdanja premierka mag. Alenka Bratušek je poudarila nekaj podobnega: »Če je Slovenija res mafijska država, se ve, kdo jo vodi in kdo je glede na to njen mafijski šef.« Iz Združene levice pa so Cerarju le še očitali, da ničesar ne ukrene, četudi trdi, da pozna mafijske lobije in z njimi povezane politike. No, ko so ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča spraševali o poskusih zloveščih lobijev, da bi vplivali na odločitve glede Luke Koper, je ta nerodno... zavil kot mačka okrog vrele kaše in hitel pojasnjevati, da so ga zaboleli predvsem očitki, češ da on ali Cerarjeva vlada delujeta mafijsko oziroma sta povezana z mafijskimi lobiji. Če je Slovenija res mafijska država, je Bratuškovi jasno, kdo jo vodi in je mafijski šef. Jadran Vatovec Na kožo

Deli s prijatelji