(PRE)VISOKE PLAČE

Kdo zavaja? Mramor pravi eno, šef slabe banke pa trdi drugo

Objavljeno 01. oktober 2015 19.37 | Posodobljeno 01. oktober 2015 19.37 | Piše: STA, T. L.

Ob pregledu podatkov se je pojavil dvom o skladnosti nekaterih izplačil, zato je ministrstvo od DUTB zahtevalo dodatna pojasnila. Šef slabe banke pa trdi, da so razjasnili zadevo.

Vračati je treba zaradi tistih, ki pomoč potrebujejo, pravijo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve

LJUBLJANA – Medtem ko navadne smrtnike begajo zneski bajnih višin, ki si jih izplačujejo in so si jih izplačevali vodilni v slabi banki tudi za nazaj, pa so se na ministrstvu za finance zganili šele, ko so se o ugotovitvah računskega sodišča razpisali mediji. Zdaj so z ministrstva za finance sporočili, da je minister za finance Dušan Mramor v sredo z vodstvom DUTB (Družbe za upravljanje terjatev bank) pretresal plačno politiko DUTB in prejemke vodilnih.

»Ministrstvo je poleg uskladitve pogodb z politiko prejemkov zahtevalo tudi dodatna pojasnila od predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga o usklajenosti izplačil s politiko prejemkov, s katerimi bi se odpravilo dvome glede njihove ustreznosti,« so navedli na ministrstvu.

Prejemki vodilnih v DUTB so po spomladanskih vladnih ukrepih glede DUTB in po objavi porevizijskega poročila računskega sodišča minuli teden znova v središču zanimanja politikov.

Kot smo poročali, predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg trdi, da so vodilni vseskozi prejemali plače skladno z obstoječimi politikami in pogodbami in da so v sredo ministru Mramorju predstavili vse številke in razjasnili zadevo. O kakšnih razrešitvah ni bilo govora, je zatrdil Nyberg, ki tudi ne vidi razloga, da bi odstopil sam. 

Židan: Umaknejo naj se sami

Nasprotno pa meni prvak SD Dejan Židan, ki je dejal, da DUTB ne uživa več njihovega zaupanja in da bi bilo korektno, da se vodstvo samo umakne. Po njegovem mnenju bi bilo najkorektnejše, da se vodstvo samo umakne, kako bo vlada ukrepala v nasprotnem primeru, pa se konkretno ne izreka. Si pa Židan želi, da bi to ugotovila vsa koalicija in se poenotila o ukrepanju.

Po Židanovih besedah je vodstvo DUTB neposredno negiralo odločitve vlade. »Najpreprostejše je, da ugotovimo, da so zapravili naše zaupanje,« je dejal danes novinarjem. Dodal je, da morajo poiskati ljudi, ki bodo delali za plače, kot jih imamo v Sloveniji. Po njegovem mnenju je namreč nesprejemljivo, da mora imeti nekdo, ki prihaja iz tujine, višji zaslužek. A če je to dejstvo, moramo imeti v DUTB med izvršnimi in neizvršnimi direktorji pač ljudi iz Slovenije.

Židan je spomnil tudi na slabo delovanje DUTB, kjer gre bolj za hitro prodajo kot za prestrukturiranje podjetij, in še na nekaj »nesrečnih poslovnih potez« DUTB. Vse to so razlogi, da vodstvo DUTB nima podpore SD.

 

Deli s prijatelji