POGAČA

Kdo vse je mastno zaslužil s svetovanjem vladi?

Objavljeno 18. februar 2013 10.52 | Posodobljeno 18. februar 2013 10.10 | Piše: P. J.

Janševa vlada je zmanjšala izplačila za svetovalne pogodbe, brez honorarja je ostal tudi Milan Kučan.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V lanskem letu je za svetovalne pogodbe šlo 2,4 milijona evrov, predlani pa je prejšnja vlada za svetovanje namenila še 1,2 milijona evrov več. Podatki, ki jih je zbral vladni urad za komuniciranje, kažejo, da so stroške svetovalnih pogodb znižali vsi državni organi razen ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), ki je stroške zaradi arbitraže povečalo za 80 odstotkov. V vladnem uradu so opozorili, da kabinet predsednika vlade ni imel sklenjenih nobenih svetovalnih pogodb. Borut Pahor je predlani imel sklenjeno pogodbo za svetovanje z Milanom Kučanom in njegovo asistentko Andrejo Furlan, poročajo Finance.

Svetovanje za neizdane obveznice

Ministrstvo za finance (MF) je za svetovanje za izdajo evrskih obveznic najelo mednarodno odvetniško družbo Linklaters in odvetnika Mitjo Vidmarja. Dokumentacija, ki sta jo morala pripraviti Vidmar in odvetniška pisarna, je bila v celoti končana, vendar zaradi razmer na finančnem trgu v letu 2012 ni bila mogoča realizacija, so pojasnili na MF. Vidmar z MF kot zunanji svetovalec sodeluje že od leta 1998, pred tem pa je bil tam tudi štiri leta zaposlen.

Nekaj manj kot 678.000 evrov so za arbitražo namenili na zunanjem ministrstvu. V večini so ta sredstva prejele tuje pravne ekipe. 35.361 evrov je za pravno svetovanje in izdelave mnenj prejela Mirjam Škrk, Vasilka Sancin pa 22.359. Za svetovanje na področju slovensko- hrvaških mejnih vprašanj je 5142 evrov prejel Dušan Fatur. Slovenija bo v treh letih skupno za arbitražo namenila 2,29 milijona evrov bruto. France Arhar za svoje delo pri reševanju vprašanja varčevalcev LB ni dobil honorarja.

Svetovanje za izbrisane

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so s Fakulteto za državne in evropske študije podpisali pogodbo, vredno 23.880 evrov. Pogodba predvideva načrt oblikovanja odškodninske sheme za izvršitev sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice.

Posel na superministrstvu bratu občinskega svetnika SDS 

Durs je za svetovanje na področju obligacijskega in avtorskega prava najel odvetnika Aleša Avbrehta. Svetoval je tudi pri nekaterih kadrovskih zadevah. Avbreht je zaslužil 9724 evrov. Turkovo superministrstvo MIZKŠ je za pravno svetovanje za investicije v kulturi izbralo Praval, d. o. o. Podjetje, ki ga vodi Dominik Valter, je s strokovno pomočjo z ministrstvom sodelovalo že predlanskim. Predlani je od ministrstva dobilo dobrih 18 tisočakov, lani pa dobrih 24 tisočakov. zanimivo je, da je podjetju Praval do decembra 2010 direktoval Klemen Valter, svetnik SDS v Kranju, zdaj pa ga vodi Klemnov brat Dominik.

Generalni sekretariat vlade je za boljše prevode Oliverju Muldoonu plačal dobrih 23 tisočakov. Od tega je nekaj več kot 15 tisočakov dobil že leta 2011, ko ga je zaposlila nekdanja generalna sekretarka vlade Boruta Pahorja, Helena Kamnar. Njen naslednik Božo Predalič je pogodbo z Muldoonom prekinil. GSV je za strokovno mnenje za potrebe fiskalnega sveta že leta 2009 z Marjanom Senjurjem za pet let sklenil podjemno pogodbo z mesečnim honorarjem 1000 evrov neto, kar znese 60 tisočakov neto.

Ministrstvo za zdravje za svetovanje 1,4 milijona evrov

Ministrstvo za kmetijstvo (MK) je za pravno obravnavo vlog, vezanih na ravnanje z opuščenimi vodnimi zemljišči, najelo odvetnika Franca Kodelo. Z ministrstvom je bila pogodba sklenjena leta 2010. Kodela je dejal, da so rešili okoli 530 nerešenih vlog. Leta 2011 je dobil skoraj 74 tisočakov.

Več kot 390.000 evrov je lani od ministrstva za zdravje dobilo podjetje EmonaProjekt za izvedbo projektne dokumentacije za ureditev NBL. Podjetje Komunalprojekt je prejelo skupno 284.000 evrov. Med odvetniki pa je največ, 20.580 evrov, dobil Janez Ahlin. Podjetje nekdanjega državnega sekretarja na MF Aleša Živkoviča je za svetovanje na področju ekonomske politike od MZ dobilo nekaj manj kot 15.000 evrov. Živkovičevo podjetje Neracon je z ministrstvom začelo sodelovati leta 2010, od takrat pa je do zdaj dobil že skoraj 128 tisočakov (največ, 70.560 evrov, predlani).
 

Deli s prijatelji