ODKRITO

Kdo so Uranovi otroci?

Objavljeno 17. avgust 2012 11.28 | Posodobljeno 17. avgust 2012 11.26 | Piše: S. J.

Namigovanja o Uranovih otrocih naj bi bil razširjal Rode. Razlog: osebno sovraštvo.

Alojz Uran in Franc Rode.

LJUBLJANA – »Nazadnje sem ga srečal pred nekaj tedni, preden je moral v bolnišnico. Že takrat se mi je zdel tako rekoč neprepoznaven, prestrašen,« je povedal pošiljatelj pisma nekdanjega nadškofa Alojza Urana. Pošiljatelj, ki še vedno želi ostati anonimen in je pismo dobil od enega od škofov, je prepričan, da je Uran nesrečna žrtev spletke.

Trafikantka je razlagala, da ima Uran hčerki

Kot pravi, je zgodba, da ima Uran otroke, že stara, »zlonamerne govorice sicer tako ali tako obstajajo o vsakem duhovniku«. Govorice, da ima Uran otroke, izvirajo še iz časov, ko je služboval v Šentvidu. Takrat je prodajalka v trafiki kupcem razlagala, da ima Uran hčerki.

Tudi Uran se rad pohvali s »svojimi« otroki

Vendar pa je Uran vesel družin z več otroki, dodaja anonimni pošiljatelj. »Bili so primeri, ko so pari, ki niso mogli imeti otrok, po njegovem blagoslovu otroke le dobili. Za te otroke so rekli: ti so pa Uranovi. Tudi sam se rad pohvali, kadar sreča takšno družino: vidiš, to so pa moji otroci,« pravi in dodaja, da so se govorice sčasoma popačile.

Bili so primeri, ko so pari, ki niso mogli imeti otrok, po njegovem blagoslovu otroke le dobili. Za te otroke so rekli: ti so pa Uranovi.

»Govoricam o očetovstvu je dala legimiteto cerkev sama,« trdi pošiljatelj pisma,meni pa tudi, da si Urana niso upali na tiho umakniti, zato so ga morali najprej diskreditirati v javnosti. »Vse skupaj je perfidno: obtožijo te, da imaš otroke. Kako lahko dokažeš, da jih nimaš? Ne moreš. Hkrati pa ti prepovejo stik z mediji. In kako se lahko braniš?« se vprašuje sogovornik.

Rode govorice izkoristil za svojo spletko

Čeprav kardinal Franc Rode trdi drugače, pa anonimni pošiljatelj pravi, da je Rode ob nastopu funkcije kardinala, ravno te govorice izkoristil za svojo spletko. »Kmalu po Uranovi upokojitvi je na neki večerji duhovnikom lazaristom govoril, da ima Uran tako ali tako otroke in da bo ponižan v duhovnika ter kot tak poslan v Argentino,« je pojasnil v intervjuju za Mladino.

In zakaj naj bi se Rode sploh mazal roke z obrekovanjem? Razlog je, kot smo lahko prebrali, banalen, šlo naj bi za osebno sovraštvo do Urana. »Kardinal je ob prihodu v Vatikan izkoristil svoj položaj. Verjetno pisni dekret sploh ne obstaja,« pravi in dodaja, da ga v Sloveniji ni videl še nihče, niti Uran.

Kmalu po Uranovi upokojitvi je na neki večerji duhovnikom lazaristom govoril, češ da ima Uran tako ali tako otroke in da bo ponižan v duhovnika ter kot tak poslan v Argentino.

Rodetove izjave, da nima nikakršnega vpliva na kaznovanje Urana, je označil za smešne. Rode naj bi po besedah pripovedovalca Urana sovražil, ker ta uživa ljubezen in spoštovanje med ljudmi. 

Cerkvi ni mar

Čeprav z Uranom trenutno nima stika, je mnenja, da bi se Uran zagotovo bolje počutil na Dobu, ker bi bil vsaj v domovini, kot pa zaprt v samostanu v tujini. »Slovenski cerkvi očitno ni prav dosti mar za gospoda nadškofa. Vsi se bojijo za svoje riti in ubogajo gospoda Rodeta,« je prepričan anonimni pošiljatelj pisma.

Uranu zamerijo maševanje za partizane

Uran naj bi se bil zameril tudi vplivnemu Opusu Dei, med drugim naj bi jim šlo v nos, da je pred leti nekajkrat maševal za partizane. Za njihov okus je bil v času, ko je bil nadškof, preveč ljudski, liberalen in popularen, piše požareport. Menda so se celo bali, da bi Uran ustanovil svojo shizmo, naši verniki pa naj bi mu sledili. O tem naj bi člani Opusa Dei že pred leti poročali glavnemu sedežu te rimskokatoliške organizacije.

 

Deli s prijatelji