OBVEZNOSTI

Kdo so prekrškarji? Slovenskim diplomatom v ZDA za 630 evrov neplačanih kazni

Objavljeno 24. september 2013 22.46 | Posodobljeno 24. september 2013 22.46 | Piše: S. U.

Na zunanjem ministrstvu še čakajo na pojasnila Washingtona o tem, kdo so prekrškarji in za kakšne prekrške gre.

Fotografija je simbolična.

Mar gre slovenskim diplomatom v ZDA res tako slabo? Za obdobje od leta 2002 do 2007 imajo neplačanih za 630 evrov prometnih kazni. Na zunanjem ministrstvu še čakajo na pojasnila Washingtona o tem, kdo so prekrškarji in za kakšne prekrške gre. So pa dolžnike pozvali, naj svoje obveznosti poravnajo, poroča spletni portal 24ur.

Ministrstvo je presenečeno

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, diplomatska imuniteta akreditiranih diplomatov v ZDA ne izvzema obveznosti plačila denarnih kazni za storjene in dokazane prometne prekrške. Vse svoje diplomate na ministrstvu redno pozivajo k spoštovanju zakonov države sprejemnice in v skladu s tem tudi k temu, da svoje obveznosti redno izpolnjujejo.

Podatek, da je še nekaj neplačanih kazni, je ministrstvo presenetil. Kot pojasnjujejo, so morda neplačane kazni posledica napake ali pa so se storilci prekrška na kazen pritožili in zadeva še ni rešena. Vsekakor zadeve preverjajo v Washingtonu, storilce pa pozivajo, da kazen nemudoma poravnajo.

Naj spomnimo, da je bil od leta 2000 do 2004 veleposlanik v ZDA Davorin Kračun, od oktobra 2004 do novembra 2008 pa Samuel Žbogar.

Slovenci se ne kažejo v dobri luči

Med diplomati iz držav nekdanje Jugoslavije je na črnem seznamu ameriške prometne policije največ Hrvatov in Slovencev. Poročilo velja za obdobje od 1. januarja 2002 do 1. julija letos.

Deli s prijatelji