BOGATAŠI

Kdo so najbogatejši Slovenci? Padec lanskega zmagovalca

Objavljeno 04. november 2014 21.00 | Posodobljeno 04. november 2014 21.10 | Piše: S. U.

Zakonca Login z govorečim mačkom na vrh lestvice najbogatejših Slovencev.

LJUBLJANA – Poročali smo, da sta nova najbogatejša Slovenca na lestvici revije Manager s 617,2 milijona evrov vrednim premoženjem zakonca Iza in Samo Login, glavna ustanovitelja razvijalca mobilnih aplikacij Outfit7image. Zakonca Login sta tako po treh letih na vrhu na drugo mesto izrinila Sandija Češka, ustanovitelja Studia Moderna. Rast največjega trgovca prek TV-prodaje v srednji in vzhodni Evropi se je v zadnjem obdobju upočasnila, kar je oceno vrednosti znižalo za okoli 15 odstotkov, na 390,7 milijona evrov. Pri pripravi lestvice so tudi odkrili, da je Češko lastništvo iz Nizozemske prenesel na Ciper, vzrokov za prenos pa ni pojasnil.

Kdo še med deseterico

Na tretjem mestu sta Albin in Tatjana Doberšek, ki sta pred tremi desetletji v Nemčiji ustanovila inženirsko podjetje Engineering Dobersek. To je lani ustvarilo rekordno prodajo, kar je tudi eden od razlogov, da so njuno premoženje letos ocenili za skoraj petino bolje, na 325,8 milijona evrov.

Zakonca Doberšek sta na četrto mesto postavila Joca Pečečnika. Vrednost družbe Interblock, ki izdeluje in daje v najem naprave za igralnice in v katerem ima Pečečnik 90-odstotni delež, je poskočila za petino, na 226,3 milijona evrov, predvsem na račun potenciala rasti prodaje v ZDA. Preostalo desetino družbe ima v lasti glavni izvršni direktor Tomaž Žvipelj, ki je na 51. mestu lestvice.

Med prvo deseterico na lestvici sta še dva outfitovca, in sicer Marko Pistotnik na petem mestu (192 milijonov evrov) in Simon Rade na osmem mestu (96,6 milijona evrov), in dva privatizacijska bogataša, Igor Lah je na sedmem mestu (105,5 milijona evrov), Darko Horvat pa z 81,7 milijona evrov na devetem. Finančnik Zoltan Varga je s 125,5 milijona evrov na šestem mestu. Na repu vodilne deseterice sta Petra in Gabrijel Rejc, vrednost njunega podjetja Efaflex so ocenili na 74,6 milijona evrov.

Na lestvici je letos rekordno število podjetnikov, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Med njimi je visoko novinec Mihael Mikek s Celtro. Tudi njegovo podjetje je iz vrst nove generacije IT-podjetij, ki gradijo na aplikacijah za mobilne komunikacijske naprave na globalnem trgu.

Presenetljiva novinca

Najbolj presenetljiva novinca sta Nejc Kodrič in Damijan Merlak, soustanovitelja družbe Bitstamp.netimage. Mlada kranjska računalničarja sta zajezdila val navdušenja nad virtualnim denarjem bitcoin in imela sprva celo okoli 30-odstotni svetovni tržni delež pri menjavi za druge valute.

Potem ko so v Sloveniji propadla vsa največja gradbena podjetja, se je na lestvici 100 najbogatejših Slovencev prvič uvrstil nov gradbinec Blaž Miklavčič, 66-odstotni lastnik GH Holdinga. Natančneje, gre za podjetje, ki se ukvarja z gradbenim inženiringom in je specializirano prav za tista dela, za katera je zdaj največ naložbenega denarja.

Deli s prijatelji