KANDIDATI ZA RESORJE

Kdo so manj znani kandidati za ministre?

Objavljeno 20. avgust 2014 22.30 | Posodobljeno 20. avgust 2014 22.30 | Piše: Ma. F.

Cerar naj bi načrtoval 15 ministrskih resorjev, nekatera imena za zasedbo stolčkov pa se že pojavljajo.

Mojmir Mrak.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je včeraj podpisal predlog kandidature predsednika SMC Mira Cerarja za predsednika vlade. Po izvolitvi mora predsednik vlade v 15 dneh v DZ predložiti listo kandidatov za ministre. Cerar naj bi načrtoval 15 ministrskih resorjev, nekatera imena za zasedbo stolčkov pa se že pojavljajo. Preverili smo, kdo so domnevni kandidati, ki so bili doslej v javnosti manj izpostavljeni.

Mojmir Mrak, kandidat za finančni resor

Mojmir Mrak je redni profesor na katedri za denar in finance na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Je tudi gostujoči profesor na MBA študiju bančništva in financ na Universita di Siena v Italiji in na podiplomskem študiju financ na Wirtschaftsuniversität na Dunaju. Leta 2012 mu je Evropska komisija odobrila status profesorja stolice Jeana Monneta.

V svoji karieri je opravljal številne strokovne naloge za vlado. V obdobju 1992–1995 je vodil pogajanja Republike Slovenije o prevzemu dela dolga nekdanje SFRJ do tujih komercialnih bank, v letih 2000–2002 pa je bil svetovalec za finančna vprašanja vključevanja Slovenije v EU. V obdobju 2003–2005 je bil odgovoren za pripravo analitičnih osnov za pogajanja o novi srednjeročni finančni perspektivi EU za obdobje 2007–2013, vladi pa je svetoval tudi v zvezi s finančno perspektivo EU za obdobje 2014–2020.

Mrak je bil tudi podpisnik pod poziv Banki Slovenije, naj razkrije metodologije in predpostavke stresnih testov.

Erik Kopač, kandidat za ministrstvo za obrambo

Generalni sekretar SMC Erik Kopač je obramboslovec s Fakultete za družbene vede, ki je dodiplomski študij končal na Ekonomski fakulteti in na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Izobraževal se je na Defense Resource Management Institute v ameriškem mestu Monterey. Občasno predava na študiju nacionalne in mednarodne varnosti na Fakulteti za politične znanosti v Zagrebu, na poletni šoli Security and Cooperation in SEE v Dubrovniku ter na seminarjih Centra za obrambno usposabljanje v Poljčah. Pred zaposlitvijo na FDV je bil zaposlen na Ministrstvu RS za obrambo.

Bojan Dobovšek, kandidat za ministrstvo za notranje zadeve

Bojan Dobovšek s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru je leta 2003 postal doktor znanosti na FDV, pred tem je leta 1997 končal magisterij znanosti na FDV in leta 1986 na Pravni fakulteti opravil univerzitetno diplomo. Je avtor številnih knjig in organizator konferenc na teme s področja organizirane kriminalitete in korupcije tako doma kot v tujini. Sodeluje v raziskavah Sveta Evrope, OECD, Transparency International, Združenih narodov in je sodelavec skupine BKA za organizirano kriminaliteto v Nemčiji. Predava na dodiplomskem in podiplomskem študiju na Pravni fakulteti v Sarajevu ter sodeluje v predavanjih z drugimi fakultetami v EU in na območju Balkana.

Jure Leben, kandidat za resor za okolje ali infrastrukturo

Jure Leben prihaja z zavoda za gradbeništvo. Je tudi nekdanji sekretar v službi vlade za podnebne spremembe. V Veliki Britaniji pripravlja doktorat iz oblikovanja nacionalnih sistemov za oblikovanje novih tehnologij. Je tudi strasten tekač, ki se pripravlja na spektakularni maraton v Švici, kjer se tekači preizkusijo na 42-kilometrski trasi, katere start je na 500, cilj pa na 2000 metrih nadmorske višine, piše siol.net.

Med bolj znanimi imeni za kandidate za ministrske stolčke naj bi bil Karl Erjavec na zunanjem ministrstvu, Gorazd Žmavc na ministrstvu za Slovence po svetu, Anja Kopač Mrak na ministrstvu za delo, Metod Dragonja ali Uroš Grilc pa za gospodarstvo oziroma kulturo.

Deli s prijatelji