RDEČE

Kdo so krivci za stanje v bančnem sektorju?

Objavljeno 04. februar 2013 14.13 | Posodobljeno 04. februar 2013 12.56 | Piše: P. J.

Med 50 največjimi dolžniki banke NLB jih je pol že v stečaju.

LJUBLJANA – Projekt slabe banke je na dan prinesel seznam kreditov, ki so jih slovenske banke dajale marsikaterim gospodarstvenikom bolj ali manj na lepe oči. Reporter razkriva poročilo Banke Slovenije (BS) o razmerah v slovenskem bančnem sistemu in dokument skrbnega pregleda največje slovenske banke NLB. V treh bankah – NLB, NKBM in Abanki – ima 117 slovenskih podjetij od enega do 285 milijonov evrov slabih posojil. 

Pol dolžnikov že v stečaju

Poročilo razkriva, v kakšnem stanju so slabi krediti, katerih zamude v plačilih presegajo 90 dni. Celotni bančni sistem jih ima za 7,1 milijarde evrov: od tega jih je bilo za 2,09 milijarde evrov v NLB, v NKBM za 611 milijone in v Abanki za 713 milijonov evrov. Prav te tri banke spadajo v skupino najbolj problematičnih bank. Po ocenah BS so najbolj izpostavljene in imajo najvišji delež slabih terjatev, ki presegajo 14 odstotkov vseh terjatev. Skupno imajo 60,6 odstotka slabih terjatev.

Med 50 dolžniki, ki imajo pri NLB največ slabih terjatev, jih je že polovica v stečaju, med 10 največjimi jih je kar sedem v stečaju. NKBM ima med prvimi 50 kar 29 takšnih, ki so že v stečaju, Abanka pa 21. Na tej lestvici gre v večini primerov za gradbince in tista podjetja, ki so bila žrtve menedžerskih prevzemov in tajkunskih zgodb. Za rešitev bančnega sektorja je med možnimi rešitvami tudi slaba banka in finančna pomoč v okviru trojke.

Na rdečem seznamu

V najbolj rizični rdeči skupini, za katero pričakujejo dodatne slabitve, povečanje zadolženosti ter stečaje in likvidacije, je za kar 1,1 milijarde evrov kreditov. Največja dolžnika sta SCT (207,8 milijona evrov) in Holding Zvon ena (207,1 milijona evrov). Na tretjem mestu je graditelj ljubljanskih Stožic Energoplan s 139 milijoni evrov kredita, sledijo pa Vegrad s 135,3 milijoni evrov terjatev, Primorje s 128 milijoni in Rešet-Gratel, ki je na šestem mestu največjih dolžnikov NLB v segmentu slabih terjatev. Na tej lestvici so se še znašli Merkur, GPG, Sarajevska pivara, Invej in Viator & Vektor. 

Deli s prijatelji