RAZKRITJE

Kdo ovira preiskavo zoper Zorana Jankovića?

Objavljeno 27. junij 2013 10.44 | Posodobljeno 27. junij 2013 10.44 | Piše: STA, D. P.

O razpletu v zadevi Patria je Jerajeva dejala, da so se ljudje odzvali, kar po njenem mnenju pomeni, da niso apatični in jih krivice bolijo.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar meni, da je razkritje pogovora v interesu javnosti.

LJUBLJANA – Po obsodbi predsednika SDS Janeza Janše v zadevi Patria se je v stranko včlanilo veliko ljudi, je za Demokracijo dejala podpredsednica stranke SDS Alenka Jeraj. Sicer pa jo preseneča, da še ni končana preiskava zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Za zaviranje preiskave krivi generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

Le hišna preiskava

Jerajeva se čudi, da »ob jasnih dokazih (nakazila na MOL na Bazo Dante, nakupi kmetijskih zemljišč v Ljubljani, ki so postala zazidljiva in se jim je s tem nekajkrat povečala vrednost, itd.), kvalitetni preiskavi Dursa in poročilu komisije«, ki jo je vodila, razen hišne preiskave zoper Jankovića nismo videli še nič. Že šest let se, kot opozarja, preiskuje tudi primer Mercatorja in hišnega podjetja Electa v lasti Jankovićevih sinov, ki je gradilo Mercatorjeve trgovine.

»Menim, da je kot prvi za zaviranje preiskave odgovoren generalni državni tožilec Zvonko Fišer, saj je posebno skupino za preiskavo nezakonitosti pri ravnanju župana MOL Zorana Jankovića imenoval tri mesece po ovadbi Dursa in več kot pol leta po ovadbi preiskovalne komisije, ki sem jo vodila,« je dejala.

Dvojna merila

Na novinarsko vprašanje, ali imajo organi pregona dvojna merila, je Jerajeva odgovorila, da je vse odvisno od vodstva posameznih organov. »Če želijo, da se nekaj zgodi hitro, se bo to tudi zgodilo,« je dejala. Jerajeva tudi meni, »da je Harij Furlan, vodja specializiranega tožilstva za organizirani kriminal, v primeru Hilde Tovšak naredil hudo napako, za kar bi moral odstopiti«.

Glede na novo včlanjenih članov v stranko je Jerajeva dejala, da »so ti očitno presodili, da je napadov na predsednika SDS Janeza Janšo že preveč, in obsodbo občutili kot krivico«. Sicer pa meni, da način obračunavanja z Janšo presega vse meje.

O razpletu v zadevi Patria je Jerajeva dejala, da so se ljudje odzvali, kar po njenem mnenju pomeni, da niso apatični in jih krivice bolijo.

Opomnila je na to, da je v Sloveniji največ sodnikov na prebivalca v Evropi, hkrati pa največ zaostankov, sploh v težjih zadevah. »To kaže na neučinkovitost in nizko storilnost sodnikov – ali pa je sistem tako slabo postavljen, da onemogoča dobro delo sodnikov,« meni Jerajeva.

Deli s prijatelji