RUSKA KAPELICA

Kdo laže: kabinet Janeza Janše ali Pirjevec?

Objavljeno 30. julij 2012 17.38 | Posodobljeno 30. julij 2012 17.38 | Piše: S. J.

Iz kabineta predsednika vlade so poslali svojo različico o poteku dogajanja in izvedbi slovesnosti ob Ruski kapelici.

Častni pokrovitelj slavnostne prireditve.

LJUBLJANA – »Spominske slovesnosti ob Ruski kapelici so pomembna tradicija v slovensko-ruskih odnosih, ki so letos obeležili že dvajseto obletnico. Predsednik Vlade RS Janez Janša je na pobudo ruskega predstavništva v Sloveniji z veseljem prevzel vlogo častnega pokrovitelja slovesnosti že marca 2012,« so zapisali v Janševem kabinetu.

Janša je bil častni pokrovitelj slovesnosti

Dodali so, da so se tako program kot aktivnosti usklajevali skupaj z Društvom Slovenija Rusija in občino Kranjska Gora. Koncept prireditve je predvidevala dva govornika, enega predstavnika Rusije in enega slovenskega predstavnika. »Ves čas je bilo načrtovano, da bosta imela govor, kot častni pokrovitelj slavnostne prireditve, predsednik Vlade RS Janez Janša in predsednik Sveta federacije Federalnega zbora Ruske federacije Jurij Leonidovič Vorobjov,« so zapisali o izbranih govornikih. 

Glede govorcev niso postavili nobenih zahtev

Ker pa letos obeležujemo 20. obletnico diplomatskih odnosov med država, je kabinet predlagal, da imata pozdravni govor tudi predsednika oziroma najvišja predstavnika prirediteljev. Poudarili so, da glede govorcev niso postavili nobenih zahtev, ampak so skupaj z organizatorji zgolj hoteli pripraviti koncept prireditve, ki je, kot so zapisali, bil skladen z naravo in s protokolom letošnje pomembne obletnice.

Organizatorji so brez usklajevanja objavili svoj koncept prireditve

Za nastale zaplete krivijo organizatorje, saj so ti »še preden je prišlo do prvih usklajevanj, objavili svoj koncept prireditve, ki ni upošteval običajnega protokola ob organizaciji tovrstnih dogodkov«.

Delitev Slovenija ne potrebuje

V kabinetu pa nasprotujejo temu, da se iz spominske slovesnosti poskuša ustvariti razpravo in delitve, ki jih Slovenija za svojo prihodnost ne potrebuje in ki ne pripomorejo h kakovosti odnosov med državama. 

Pirjevec nezaželen

Kot je znano, bi moral imeti uvodni nagovor ugledni zgodovinar Jože Pirjevec, a je kasneje zbrane nagovoril Saša Geržina. Tako sta se zaradi danih okoliščin odločila skupaj s Pirjevcem. Čeprav v kabinetu trdijo, da so glede izbire govornikov niso postavljali nobenih zahtev, pa je včeraj za MMC Pirjevec povedal, da je iz kabineta predsednika vlade »prišel ukaz, da pri Ruski kapelici v imenu Društva Slovenija Rusija govori ali gospod Geržina, ki je pač predsednik društva, ali nihče drug«. 

To je po Pirjevčevih beseda pomenilo, da on ne bi smel govoriti. »Če predsednik vlade reče, da ne smete nastopiti, in obenem zagrozi, kakor berem v časopisih, da ne bo poslal vojakov, je jasno, da ne moreš narediti drugega, kot da se umakneš,« je še dodal.

Deli s prijatelji