EVAKUIRALI PLAŽO

Kdo je v morje izpustil fekalije? Možnosti sta dve

Objavljeno 04. avgust 2017 17.55 | Posodobljeno 04. avgust 2017 17.55 | Piše: Mo. S.

Meritve so menda opravili že v torek, torej so se kopalci v umazani vodi namakali več dni.

PORTOROŽ – Inšpekcija je danes odredila zaprtje kopališča na plaži hotela Vile Park. Razlog: morje je onesnaženo s fekalijami image.

Fekalije v vodi že v torek

Agencija RS za okolje (Arso) je meritve opravila že sredi tedna, natančneje v torek, šele danes pa o prekoračenih vrednostih obvestila vse vpletene, je poročal Radio Slovenija. Analiza vode po navadi traja kakšen dan. V tem primeru do četrtka. Medtem pa v Hotelih Bernardin pravijo, da so jih o neustreznosti morske vode za kopanje obvestili komaj danes image, torej so se kopalci vse od meritev namakali v umazani vodi. Plažo so namreč evakuirali šele danes sredi dneva.

Počila je cev kanalizacije

In kaj bi lahko botrovalo povečani vrednosti fekalij v morju? Vzrok bi lahko bila počena kanalizacijska cev, je povedal direktor komunalnega podjetje Okolje Piran Alen Radojkovič. Okvaro bodo popravili v najkrajšem mogočem času, potem bo sledilo novo vzorčenje. Vzrok izpusta fekalij pa bi lahko bilo tudi kakšno plovilo, tako da z gotovostjo ne morejo trditi še ničesar.

Meritve kopalnih voda sicer izvajajo vsakih 14 dni. Pri prejšnjem merjenju so bili vzorci skladni oziroma neoporečni, zato sklepajo, da je prišlo do izrednega dogodka.

Novi rezultati šele jutri

Ker je morje zelo toplo (28 stopinj Celzija), je onesnažena voda še toliko nevarnejša za zdravje ljudi. Kako konkretno, še preverjamo. Nacionalni laboratorij za javno zdravje (NIJZ) je popoldne spet odvzel vzorce, prvi rezultati bodo znani jutri opoldne.

Ste kje v bližini? Poročajte nam!

Deli s prijatelji