PRESLIŠANO?

Kdo je skrivnostni kupec, ki bo zaslužil na račun Slovenije?

Objavljeno 10. februar 2014 19.39 | Posodobljeno 10. februar 2014 19.39 | Piše: P. J.

Če Slovenija ne bo sprejela potrebnih ukrepov, bo Evropa zaostrila ukrepe.

LJUBLJANA – Slovenija naj bi izdala petletne dolarske obveznice in povečala izdajo že obstoječih osemletnih obveznic, ki zapadejo leta 2022. Skupna vrednost izdaje naj bi bila od dve do tri milijarde evrov dolarjev, kar pomeni od 1,5 do 2,2 milijarde evrov, poročajo današnje Finance.  Pred novim zadolževanjem svari tudi Herman Van Rompuy, ki je bil pred dnevi na obisku v Sloveniji

Krize ne bomo rešili z novim zadolževanjem

Pogoji zadolževanja naj bi se Sloveniji zaradi nenadzorovane porabe znova poslabšali, vlada in vladna koalicija pa resnejših načrtov za krčenje prevelike javne porabe nima. Na to je opozoril tudi predsednik evropskega sveta Herman Van Rompuy, ki je bil prejšnji teden na obisku v Sloveniji. Predsednico vlade naj bi pozval k ukrepanju za stabilizacijo javnih financ in k pokojninski reformi ter reformi trga dela.

»Dolžniške krize se ne da reševati z novim zadolževanjem,« je pred dnevi na obisku v Sloveniji jasno opozoril predsednik evropskega sveta Van Rompuy.

Ukrepi so nujni

Če vlada ne bo sprejela potrebnih ukrepov, se bodo pritiski EU stopnjevali, njihova retorika pa bo postala tršo, kar je pričakovano glede na pomanjkanje stabilizacijskih ukrepov, je prepričan Primož Cencelj iz KD Skladov. Težavo prinaša tudi zamrznitev nepremičninskega davka, iz katerega naj bi v državno blagajno priteklo dodatnih 200 milijonov evrov.

Izdaja novih petletnih obveznic bo povečala obveznosti refinanciranja v letu 20190, ko bo morala Slovenija vrniti 1,1 milijarde obveznic RS63. Za vračilo posojil pa bo treba, enostavno povedano, nameniti kar petino proračuna.

Na kolena je spravil Grčijo

Sicer pa naj bi bil skrivnostni kupec, kot danes razkriva Reporter, ki je lani novembra kupil za 1,5 milijarde evrov triletne obveznice PIMCO (Pacific Investment Managament Company), eden največjih obvezniških skladov na svetu. Viri pravijo, da je kupec slovenskih obveznic poslovnež Kenneth Dart, ki je na grd način obral vlado Brazilije, Argentine, Ekvadorja, Turčije in Grčije. Od njih naj bi kupoval poceni dolgove, jih prisilil, da mu izplačajo celotno nominalno vrednost, in na ta način zaslužil na milijarde dolarjev.

Janez Janša pa je včeraj dejal, da bo tisti, ki je kupil te obveznice, denar dobil nazaj že leta 2016, z obrestmi pa bo zaslužil več kot 200 milijonov evrov.

Deli s prijatelji