POLITIČNO LOBIRANJE?

Kdo je res povabil Mileta Šetinca kot gostujočega pisca?

Objavljeno 17. december 2013 22.00 | Posodobljeno 17. december 2013 22.35 | Piše: S. N.

Združenje novinarjev in publicistov vlado in njene koalicijske partnerice poziva, naj prenehajo s pritiski na novinarje.

Mile Šetinc, lobist, Mojca Pašek, novinarka RTV Slovenija, in Rudi Moge, nekdanji poslanec DZ in predsednik sveta SNG Maribor. Foto: Mediaspeed

LJUBLJANA – »Odločitev, kdo bo gostujoči pisec, sem sprejel jaz, saj sem odgovorni urednik. Z Miletom Šetincem sva sodelovala že na Financah in se poznava. Zdi se mi pa pošteno in transparentno do bralcev, da jim razkrijem ozadje in motive za takšno odločitev. Imena, ki jih omenjate, so povsem napačna in razmišljate v napačno smer,« se je odzval na naša vprašanja Uroš Urbas, odgovorni urednik Planet Siol.net. Naj spomnimo – Urbas je najprej na Siolu zapisal, »da so Mileta Šetinca med gostujoče pisce povabili, ker je uredništvo od krogov blizu vladi deležno ponavljajočih se očitkov, da ne razumemo prizadevanj, naporov in dosežkov zdajšnje vlade«.

Kdo je izvajal pritisk?

Pritiski so očitno naredili svoje. Zato smo ga pobarali, kdo je izvajal pritisk in zaradi česa so se odločili povabiti med gostujoče pisce Mileta Šetinca. Sta bila to Matija Sevšek ali Boštjan Lajovic? Morda kdo tretji? Za pojasnila smo se obrnili še na kabinet predsednice vlade Alenke Bratušek, a odgovora še nismo prejeli. Prav tako ni jasno, kaj si o tej situaciji misli Društvo novinarjev Slovenije, saj tudi odgovor od tam še čakamo.

Poziv ZNP

»Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) vlado Alenke Bratušek in njene koalicijske partnerice poziva, naj prenehajo s pritiski na novinarje in posegi v uredniške politike posameznih medijev. Takšna ravnanja namreč siromašijo slovenski medijski prostor, ga delajo še bolj enoumnega in posegajo v z ustavo zagotovljeno medijsko svobodo,« so bili precej odločni v ZNP.

»Slednje pomeni, da skuša vlada prek svojih ljudi vplivati na uredniško politiko portala in si zagotoviti, da bo portal pisal tako, kot sama meni, da bi moral. Slednje pa pomeni nedopustno prakso, ki si je ne bi smela dovoliti nobena vlada. Mediji namreč obstajajo za to, da vlado in njene institucije nadzirajo, ne pa da jo poskušajo razumeti in o njej pisati tako, kot sama meni, da bi morali.«

Ni bilo prvič

V ZNP tudi opominjajo, da ne gre za prvi primer, ko je vlada Alenke Bratušek pritiskala na medije. Tako je bila letos ukinjena oddaja Pogledi Slovenije na TV Slovenija, »in to neposredno potem, ko so v oddaji razkrili, da je pri prodaji Mercatorja sodelovala tudi Bratuškova«.

Prav tako letos sta se morala od pisanja pri časniku Finance posloviti dva novinarja, ki sta kritično pisala o 'zamrznjenem' predsedniku PS Zoranu Jankoviću, Stanislav Kovač in Jaka Elikan

Deli s prijatelji