ZDRAHE

Kdo je potreboval 
poletno ofenzivo?

Objavljeno 05. julij 2012 09.50 | Posodobljeno 04. julij 2012 21.20 | Piše: Jadran Vatovec

Vodjo poslancev SD bi, če že, mikale še ene predčasne volitve.

LJUBLJANA – Predvčerajšnjim se je bliskalo in grmelo nad političnim prizoriščem kot že dolgo ne, saj so nekateri čenče o opoziciji, ki bi oziroma bo morda interpelirala nekatere ministre, začeli razglašali že kar za poletno ofenzivo. Koliko zrnc soli pa je bilo v predvčerajšnjih analizah tako imenovanih interpelacijskih napovedi? Pa poglejmo: po besedah, ki sta jih po predvčerajšnjem srečanju predstavnikov vodstev SD in Državljanske liste izrekla oba predsednika, dr. Igor Lukšič in dr. Gregor Virant, se o interpelacijah tam sploh niso pogovarjali, saj so se o bolj perečih ekonomskih, javnofinančnih in ustavnih dilemah.

No, naši viri so nam zagotavljali, da le ni bilo čisto tako

Kar je potrdil tudi eden od (za zdaj še) najbolje obveščenih funkcionarjev SD, ki je (predvčerajšnjim zvečer!) v nekem ljubljanskem lokalu utemeljeval, da bi bilo paradoksalno, če bi Lukšičeva stranka podprla interpelacijo proti finančnemu ministru dr. Janezu Šušteršiču: »Pa saj je bil nazadnje v zvezi z dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke minister Šušteršič pripravljen zagovarjati prav tisto, za kar smo se zavzemali v naši stranki.«

Imate prav, človek ob tem nehote pomisli, da bosta med okrasnimi perjanicami prihodnje vladne koalicije (po naslednjih parlamentarnih volitvah) skoraj gotovo oba, Lukšičev SD in Virantova Državljanska lista. Da bo tudi dr. Šušteršič lahko potem lahko sedel v katerem od ministrskih foteljev.

Še preiskovalne komisije?

Toda nekateri so na mah pocukali za rokav vodjo poslanske skupine SD Janka Vebra in on jim je korektno odgovoril, da za zdaj ni razlogov za vložitev interpelacije proti finančnemu ministru Šušteršiču, da pa bi bržda kazalo razmisliti o tem, da Janševa vlada ne ravna najbolje. Strinjal se je, da bi lahko na konferenci SD, ki bo 12. julija, spregovorili o morebitni konstruktivni nezaupnici zoper premiera Janeza Janšo. Povedal pa je še nekaj: da bi bile zanj najbrž predčasne parlamentarne volitve boljša rešitev od iskanja novega mandatarja! Smola, nekateri, ki so hiteli poročati o interpeliranju ministra Šušteršiča in Vebru, so preslišali najpomenljivejše Vebrove poudarke.

Kakor koli, ko in če bosta opozicija ali njen del pisala interpelacije, jih vlagala v državnem zboru in potem še zagovarjala v parlamentarni dvorani, bodo med prvimi tarčami najverjetneje res notranji minister dr. Vinko Gorenak (Janšev SDS), minister za zdravje Tomaž Gantar (Erjavčev Desus) in finančni minister dr. Janez Šušteršič (Virantova Državljanska lista).

Skrajno neresno vlaganje interpelacij, zahtev za ustavno presojo motečih zakonov, zahtev za sklic izrednih sej parlamenta in nekaterih njegovih delovnih teles ter, ne nazadnje, tudi dnevnopolitično ustanavljanje parlamentarnih preiskovalnih komisij so bili v zadnjih 22 letih tako ali tako posebnost slovenske tranzicije. Takšni opozicijski taktiki smo bili že prevečkrat priče, še najpogosteje pa so se dežurni demagogi v vrstah slovenske strankokracije takšnih zamegljevalnih potegavščin spomnili pred ali med parlamentarnimi počitnicami, še najraje – natanko tako – v času kislih kumaric. Pravi mojstri verižnega napovedovanja in vlaganja interpelacij so bili več mandatov, denimo, predstavniki danes vladajočega SDS. To, da se strategi Jankovićeve Pozitivne Slovenije in Lukšičevega SD niso sposobni domisliti ničesar novega in drugačnega, nam žal zgolj potrjuje, da je demokratična evolucija na začetku 21. stoletja skoraj povsem obšla slovenske politične stranke.

Bolje julija kot v začetku maja

Drži, že v začetku maja letos so se pojavili namigi, da bi se Jankovićeva Pozitivna Slovenija lahko lotila nekaterih ministrov »tudi z interpelacijami«. Takrat so zakrožile celo govorice, češ da eden od dveh policijskih sindikatov Pozitivni Sloveniji že pomaga pisati interpelacijo proti notranjemu ministru dr. Vinku Gorenaku. Neki v javnosti razmeroma znani spin doktor opozicije je takrat kakor mimogrede omenil, da je za poročanje o morebitnih interpelacijah še prezgodaj, da bi bilo le bolje počakati do poletja. Nekateri pa se na to nismo ozirali in smo poročali že maja, drugi so raje počakali do tega tedna. Nekateri slovenski mediji smo o razmisleku Pozitivne Slovenije in SD glede interpelacij poročali že v začetku maja, drugi so počakali.

Deli s prijatelji