FINANCE

Kdo je novi šef računskega sodišča?

Objavljeno 01. junij 2013 09.41 | Posodobljeno 01. junij 2013 09.41 | Piše: STA, T. L.

Tomaž Vesel je z današnjim dnem postal novi predsednik računskega sodišča in z devetletnim mandatom nasledil Igorja Šoltesa.

Tomaž Vesel (foto:Matej Družnik, Delo).

LJUBLJANA – Dosedanji vrhovni državni revizor na računskem sodišču Tomaž Vesel je z današnjim dnem postal novi predsednik računskega sodišča. Na tem mestu z devetletnim mandatom je nasledil Igorja Šoltesa. Primopredajo poslov sta stari in novi predsednik opravila 24. maja.

Kdo je novi šef računskega sodišča?

Tomaž Vesel, rojen leta 1967 v Ljubljani, je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Zdaj v okviru podiplomskega študija na mariborski pravni fakulteti s področja evropskega gospodarskega prava pripravlja magistrsko nalogo.

Kariero je začel na Centru vlade RS za informatiko leta 1997, nato pa bil med letoma 1999 in 2004 član Državne revizijske komisije RS. Konec leta 2003 je bil izvoljen za prvega namestnika predsednika računskega sodišča, funkcijo pa je opravljal med februarjema 2004 in 2013, ko je bil imenovan za vrhovnega državnega revizorja za revidiranje negospodarskih javnih služb.

Šoltes od kandidature odstopil

Veselova protikandidatka za položaj na računskem sodišču je bila direktorica Urada RS za nadzor proračuna Nataša Prah. Sprva je bil med kandidati tudi Šoltes, ki pa je od kandidature odstopil zaradi dileme, ali sta dva mandata preveč in ali je to primerno.

Šoltes je ob predaji poslov dejal, da so v času njegovega mandata na računskem sodišču skušali okrepiti finančno disciplino in kulturo pri nas. Ob predaji poročila sodišča za lani predsedniku DZ Janku Vebru pa je med ključnimi nalogami naštel potrebo po spremembi zakona o javnih financah, izgradnjo boljšega sistema in nadzora javnih naročil, več skupnih vizij na področju lokalne samouprave, regulacijo in nadzor nad cenami komunalnih storitev, oblikovanje standardov za naročila v zdravstvu ter več nadzora nad učinkovitostjo okoljskih projektov in upravljanju voda.

Vesel je v programu, ki ga je predstavil poslanskim skupinam v DZ, ta pa ga je na mesto predsednika računskega sodišča imenoval 24. aprila, nanizal obširen program ukrepov za večjo učinkovitost računskega sodišča ter za prednostna področja med drugim izpostavil optimizacijo dela in spremembe zakona o računskem sodišču.

 

Deli s prijatelji