MANAGERJEVA LESTVICA

Kdo je najbogatejši Slovenec in kdo je izrinil Pečečnika

Objavljeno 05. november 2013 21.01 | Posodobljeno 05. november 2013 21.03 | Piše: A. L.

Na lestvici je novinec iz Zreč, ki je zasedel peto mesto.

Mirko Tuš

LJUBLJANA – Najbogatejši znajo z denarjem tudi v krizi. Po Managerjevi lestvici se je premoženje 100 najbogatejših Slovencev povečalo v primerjavi z letom prej za 14 odstotkov, na kar 3,3 milijarde evrov. Med peterico najbogatejših se je znašel tudi novinec iz Zreč.

Češkovo raste

Najbogatejši Slovenec ostaja Sandi Češko. Njegov 60-odstotni delež v Studiu Moderni je vreden 460,4 milijona evrov, kar je 12 odstotkov več kot lani. Srebrna medalja z 274,3 milijona evrov vrednim premoženjem pripada zakoncema Albinu in Tatjani Doberšek. Naj omenimo, da se je vrednost več kot podvojila. »Glavni del njunega premoženja je inženirsko podjetje Engineering Dobersek, ki sta ga ustanovila pred 30 leti v Nemčiji, ima več kot 300 zaposlenih, večinoma inženirjev, in je specializirano za gradnjo energetskih, rudarskih, vodnogospodarskih in ekoloških objektov,« so sporočili iz revije Manager. Lani je drugo mesto zasedal Joc Pečečnik, letos pa je zdrsnil na tretje. Njegov 90-odstotni delež v skupini Elektronček, ki izdeluje in daje v najem naprave za igralnice, je ocenjen na 188,4 milijona evrov, tri odstotke več kot lani.

Mobilne aplikacije so hit

Na četrtem mestu (lani na tretjem) sta zakonca Iza in Samo Login, ki jima je v zadnjih treh letih uspel veliki met v svetovnem merilu z zabavnimi mobilnimi aplikacijami. Vrednost podjetja Outfi7, ki je spomladi prebilo mejnik milijarde prenosov, so analitiki Managerja letos ocenili za 16 odstotkov več kot lani. Petinpetdesetodstotni delež zakoncev Login je tako vreden 146,8 milijona evrov, na lestvici pa so še trije večji družbeniki podjetja.

Od leta 2008 se je na lestvici zamenjala že skoraj polovica imen.

Novinec na petem mestu

Peto mesto letos zaseda novinec: 39-letni Zoltan Varga, Zrečan, ki je študiral v Ameriki in se prebil med vodilne menedžerje v petem največjem svetovnem hedge skladu Och-Ziff Capital Management, kjer je odgovoren za azijske trge. V lasti ima nekaj več kot 13 milijonov delnic tega sklada, ki jih je prejel do zdaj kot del plačila za svoje delo. Konec septembra so bile vredne 110,1 milijona evrov, s čimer je po izračunih Managerja peti najbogatejši Slovenec.

Tuš ne izgublja več

Nekdanji najbogatejši Slovenec, trgovec Mirko Tuš, je letos zdrsnil še za eno stopničko, na osmo mesto, vendar se vrednost njegovega premoženja lani ni več zmanjšala. Revija je oceno zvišala za tri odstotke, na 73,7 milijona evrov, kar je sicer le dobrih 13 odstotkov vrednosti iz leta 2008.

Deli s prijatelji