VOX POPULI

Kdo je na vrhu? SDS kraljuje, Cerar nazaduje

Objavljeno 18. junij 2017 23.25 | Posodobljeno 18. junij 2017 23.30 | Piše: STA, Ma. M.

Podpora vladi padla, SDS je še vedno na vrhu strankarske lestvice.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA Delo vlade kot uspešno ocenjuje 33 odstotkov vprašanih (maja 35,4 odstotka), kar je dobra dva odstotka manj kot pretekli mesec, je pokazala junijska anketa Vox populi, ki jo za časnik Dnevnik in Televizijo Slovenija izvaja agencija Ninamedia. Kot neuspešno delo vlade ocenjuje 62,5 odstotka (maja 60,2 odstotka). Delež neopredeljenih je ostal enak, in sicer 4,4 odstotka.

SDS ostaja na vrhu

Stranka SDS z nekaj večjo podporo ostaja na vrhu lestvice, po anketi bi jo namreč volilo 14,9 odstotka vprašanih. Sledita ji SD z 11,9-odstotno podporo in SMC z 9,8-odstotno. Maja je podpora SDS znašala 14,1 odstotka, SD je glede na pretekli mesec podpora padla za eno odstotno točko, SMC pa se je podpora povečala za 1,7-odstotne točke. SMC sledi na četrtem mestu ZL, za katerega bi glasovalo 7,8 odstotka vprašanih, na petem mestu je Desus s 6,4-odstotno, na šestem pa NSi s 5,5-odstotno podporo. Sedmo mesto si delita SLS in Zavezništvo, oba z 0,5-odstotno podporo javnosti. Za katero drugo stranko bi se odločila dva odstotka vprašanih, 13,9 odstotka jih ne bi šlo na volitve. Na vprašanje o podpori strankam se ni opredelilo 26,8 odstotka anketiranih.

Ob upoštevanju glasov opredeljenih anketirancev bi SDS v DZ pripadlo 23 sedežev, SD 18 in SMC 15. ZL bi osvojil 12 sedežev, Desus 11 in NSi devet sedežev.

Cerarju priljubljenost močno padla

Tudi junija je najbolj priljubljeni politik v državi predsednik republike Borut Pahor, sledita mu evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon. Pahor in Bulčeva sta glede na maj dobila nekaj slabšo oceno, ocena Fajonove pa se je izboljšala. V primerjavi z majem je deveto mesto na lestvici priljubljenosti premierju in predsedniku SMC Miru Cerarju prevzel pravosodni minister Goran Klemenčič. Premier je zdrsnil na 14. mesto lestvice. 10. mesto je v junijski anketi pripadlo evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu. Zadnja na lestvici sta poslanec SDS Vinko Gorenak na 21. in evropski poslanec Franc Bogovič na 22. mestu.

Agencija Ninamedia je telefonsko anketo opravila med 13. in 15. junijem na vzorcu 700 anketirancev.

Deli s prijatelji