PAJEK

Kdo je močnejši: 
HSE ali vlada?

Objavljeno 18. november 2012 08.21 | Posodobljeno 17. november 2012 21.37 | Piše: Ali Žerdin

Holding slovenskih elektrarn pridela večji dobiček od Petrola, Mercatorja ali Zavarovalnice Triglav, zato je tudi njegov vpliv temu primeren.

Novi direktor HSE Blaž Košorok (foto: Leon Vidic).

Števec, ki beleži prihodke skupine Holding slovenskih elektrarn, se je lani ustavil pri številki 1.272.546.000 evrov. To pomeni, da je imel lani HSE dobro milijardo prihodkov, imel je tudi slabih 70 milijonov dobička. In s proizvodnjo elektrike se je ukvarjalo okoli 4000 ljudi. Dobiček, ki ga je pridelal HSE, je bil večji od dobička Petrola, Mercatorja ali Zavarovalnice Triglav. Spada med največje, najmočnejše in najbolj dobičkonosne slovenske gospodarske sisteme. V njem deluje poldrugi ducat družb in podružnic. Imajo elektrarne, ki jih poganja voda, elektrarne na premog in premogovnik. HSE ima tudi največjo investicijo v državi: Termoelektrarno Šoštanj 6. In če bi s satelita pogledali na slovensko energetiko, bi ugotovili, da imajo skoraj vse – razen jedrske elektrarne, plinovodov in bencinskih črpalk.

Dve vrsti povezav

HSE je, če skrajšamo, veliko in vplivno podjetje. Imajo tudi novega direktorja, Blaža Košoroka, ki je od leta 2005 vodil ljubljansko termoelektrarno in toplarno TE-TOL. In ko se je ljubljanski župan hvalil, da ga strankarske simpatije direktorjev družb, ki so v mestni lastni, prav nič ne zanimajo, dokler so družbe uspešne, je imel v mislih njega. Košorok je zapisan med člani gospodarskega foruma največje vladne stranke, hkrati pa je tudi član upravnega odbora Inštituta dr. Jožeta Pučnika.

Vpliva kapitala, ki je sicer v državni lasti, ne smemo podcenjevati.

Med glavnimi direktorji, izvršnimi direktorji in člani nadzornih svetov omrežja, katerega središče je HSE, obstajata dve vrsti povezav. Del teh je notranjih. Ljudje iz HSE nadzirajo družbe, ki so lastniško povezane s sistemom, denimo: šef Savskih elektrarn Drago Polak nadzira posle v Srednjesavskih elektrarnah, šef Srednjesavskih elektrarn Matjaž Janežič, ki je še pred dnevi vodil celotni HSE, pa nadzira posle v Hidroelektrarnah na spodnji Savi. Izvršni direktorji in šefi oddelkov HSE nadzirajo Soške elektrarne, Termoelektrarno Šoštanj in Termoelektrarno Trbovlje, hkrati pa so direktorji iz sistema HSE vplivni tudi izven področja energetike. Direktor velenjskega Premogovnika Milan Medved je pred časom vodil nadzornike Darsa, danes pa nadzira posle v Cinkarni Celje. Njegov najtesnejši sodelavec Vladimir Malenkovič je nadzornik v Pivovarni Laško, Viljem Pozeb iz Dravskih elektrarn pa nadzira posle v pokojninski družbi Moja naložba.

A HSE ni sistem, ki bi imel le zunanji vpliv. Znotraj sistema najdemo nekaj nadzornikov, ki so vplivni tudi v drugih sferah. Aljoša Tomaž, glavni izvršni direktor skupine KD Group in nadzornik v zavarovalnici Adriatic Slovenica, nadzira posle tudi v Termoelektrarni Šoštanj, Marjan Ravnikar iz družbe Infonet Media, ki jo obvladuje Leo Oblak, pa v krovnem holdingu HSE. Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik je še vedno prvi nadzornik v Slovenski odškodninski družbi.

image

Prepričljivo lobiranje

Pred leti so se v Rusiji spraševali, kdo je glavni. Ali Kremelj vlada Gazpromu ali Gazprom vlada Kremlju? V zadnjih letih, ko je Putin čvrsto prevzel komandne vzvode, je odgovor sicer bolj ali manj jasen: Kremelj ima nadzor nad Gazpromom. Vendar v 90. letih ta ni bil tako zelo jasen.

Kaj pa je s Holdingom slovenskih elektrarn, ki je v popolni državni lasti? Ali HSE vlada Gregorčičevi ali Gregorčičeva vlada Holdingu slovenskih elektrarn? Na prvi pogled se zdi, da je odgovor preprost. Vlada nadzira HSE, vlada nadzira energetiko. A vpliva kapitala, ki je sicer v državni lasti, ne smemo podcenjevati. Ko je moral HSE pridobiti državna jamstva za kredite, namenjene izgradnji TEŠ 6, je lobiral zelo samozavestno. In tudi zelo prepričljivo. Včasih se sicer kaj tudi zatakne. Vendar to za zdaj ni ogrozilo investicije, vredne debelo milijardo evrov. 

Deli s prijatelji