SPORNO

Kdo je izčrpaval ACH?

Objavljeno 22. marec 2014 13.03 | Posodobljeno 22. marec 2014 13.03 | Piše: STA, D. P.

Družba ACH je od četrtka v postopku preventivnega prestrukturiranja in ima pet mesecev časa, da s finančnimi upniki doseže dogovor o prestrukturiranju odplačila dolga.

Herman Rigelnik.

LJUBLJANA – Nacionalni preiskovalni urad (NPU) zbira obvestila v zvezi z domnevnim finančnim izčrpavanjem podjetij iz skupine ACH, danes poroča časnik Večer. V ACH o tem niso obveščeni, je pa direktor Grand hotela Union, ki je del skupine, povedal, da sta bila pri njem na razgovoru preiskovalca NPU.

Doma in na tujem

Na policiji so časniku potrdili, da NPU intenzivno zbira obvestila v zvezi z izčrpavanjem podjetij v povezavi z družbo ACH, da pa drugih podrobnosti v zvezi s preiskavo zaradi interesa preiskave ne morejo razkriti. Po informacijah časnika naj bi kriminaliste zanimala razmerja med odvisnimi družbami in ACH ter poslovanje ACH doma in na tujem.

V ACH so časniku povedali, da o preiskavi niso obveščeni in da z upravo družbe niso bili opravljeni nobeni pogovori. Informacije časnika so označili za nenavadne, saj da če bi se to dogajalo, NPU po njihovem mnenju ne bi bilo v interesu razkrivati podrobnosti oz. predmeta preiskave.

Dva na obisku

Glavni direktor Grand hotela Union Bogdan Lipovšek pa je časniku povedal, da sta se na razgovoru pri njem oglasila dva preiskovalca NPU, vendar ne samo na temo izčrpavanja podjetij. Več o vsebini pogovora ni želel razkriti.

Lipovšek je v intervjuju za Večer minulo soboto povedal, da se je kot menedžer zoperstavil nadaljnjemu lastniškemu izčrpavanja Grand hotela Union.

Družba ACH je sicer od četrtka v postopku preventivnega prestrukturiranja in ima pet mesecev časa, da s finančnimi upniki doseže dogovor o prestrukturiranju odplačila dolga. V tem času se ne smejo izdajati sklepi o izvršbi ali zavarovanju terjatev, tovrstni postopki, ki so v teku, pa se prekinejo.

Začetek postopka preventivnega prestrukturiranja je podprla Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ima 37,8 odstotka vseh finančnih terjatev do ACH, družba pa mora dogovor skleniti z imetniki vsaj 75 odstotkov vsega finančnega dolga.

Deli s prijatelji