UMOR IN SAMOMOR

Kdo je agresivnežu dal dovoljenje za orožje

Objavljeno 19. julij 2013 21.25 | Posodobljeno 19. julij 2013 21.25 | Piše: T. L.

Grimsa zanima, kdo je morilcu Alibabiču izdal dovoljenje za avtomatsko strelno orožje.

Na kraju zločina.

LJUBLJANA – Po junijskem brutalnem umoru in samomoru v vrtcu Ostržek na Rodici pri Domžalah, ko je okoli 13. ure Andrej Alibabič s puško ustrelil ženo Danijelo pod napuščem pred vrtcem, medtem ko je iz kombija v kuhinjo prenašala umazano posodo, so se pojavila številna vprašanja, zakaj policija ni preprečila tragedije. Morilec je imel namreč v avtu še eno pištolo (s katero je po umoru sodil tudi sebi) in avtomatsko puško. Mož je ženo tudi že prej večkrat nadlegoval, da je morala posredovati policija.

Na junijsko tragedijo je opozoril poslanec SDS Branko Grims, ki ga vznemirja dejstvo, da je imel morilec – po poročanju medijev – več kosov orožja, za vsa pa tudi dovoljenje (orožne listine). »Objavljenih podatkov v mesecu dni nihče ni zanikal, zato gre očitno za dejstva, bistvena za oceno te tragedije,« v svojem poslanskem vprašanju piše ministru za notranje zadeve Gregorju Virantu

Stroga zakonodaja pri izdaji orožnega lista tragedije ni preprečila

Ker so zločini z orožjem, za katero bi storilec imel veljavno dovoljenje, v Sloveniji izjemno redki, poleg tega pa je slovenski zakon o orožju izjemno strog v evropskem merilu, je že s tega vidika »v danem primeru očitno, da je bil postopek voden nestrokovno. Še bistveno bolj pa bode v oči dejstvo, da zakon o orožju izrecno prepoveduje izdajo orožne listine za avtomatsko strelno orožje civilni osebi.«

V postopku izdaje orožne listine naš zakon med drugim zahteva mnenje pristojnih organov o zanesljivosti prosilca, potrdilo o nekaznovanju in opravljen zdravstveni pregled. Kot navaja poslanec, je zakon glede avtomatskega strelnega orožja tako oster, da celo zbirateljsko dejavnost dovoljuje le pod pogojem, da je orožje trajno onesposobljeno: zakon namreč že v tretjem členu zakona ('Kategorija A:  prepovedano orožje':  2. tč.) kot prepovedano orožje izrecno navaja tudi avtomatsko strelno orožje.

Kdo je agresivnežu izdal orožno listino?

Zato Grims ministra Viranta vprašuje, ali je že oziroma kdaj bo ministrstvo za notranje zadeve opravilo preiskavo o »očitno nezakoniti izdaji dovoljenja (orožne listine) za avtomatsko strelno orožje civilni osebi iz navedenega primera«. Zanima ga še, ali je oziroma kdaj bo Virantovo ministrstvo opravilo preiskavo o tem, kako je lahko človek, ki je bil po poročanju medijev nagnjen k agresiji, pridobil več listin za nošenje in posest orožja in kdo je v postopku izdaje orožne listine izdal zahtevano oceno zanesljivosti, da gre za zaupanja vredno osebo, ki orožja ne bo zlorabila, ter kje in kdaj je storilec krutega dejanja opravil – oziroma ali sploh je – zahtevane psihološke teste. Grimsa na koncu zanimajo tudi bodoči ukrepi ministrstva. 

Deli s prijatelji