TOMOSOVI ŠTERJAKI

Kdo ima starejšega

Objavljeno 08. junij 2014 19.45 | Posodobljeno 08. junij 2014 19.45 | Piše: Darko Naraglav
Ključne besede: tomos

Tomosovi motorji s štirimi prestavami (priljubljeno imenovani tudi šterjaki) so danes že starodobniki, nekoč pa so bili nadvse cenjeno in imenitno prevozno sredstvo.

Motorje je blagoslovil domači župnik Janko Cigale. Foto: Darko Naraglav

Pred 20 leti se je skupini krajanov v Krajevni skupnosti Galicija zaradi želje po prepoznavnosti ter pestrejšem kulturnem, športnem in družabnem življenju porodila ideja, da v določenem času izvedejo različne prireditve, ki bi jih povezovalo skupno ime. Tako so nastali danes že tradicionalni Gališki dnevi, ki letos potekajo od 11. aprila do 24. junija. V tem času so pripravili in še bodo 35 različnih prireditev, na katerih sodelujejo vsa društva v kraju. Ena od tradicionalnih je potekala minulo nedeljo, 25. maja, ki se ga spominjamo kot nekdanjega dneva mladosti v skupni državi.

Kaj so to šterjaki

Pripravili so tradicionalno srečanje ljubiteljev in voznikov Tomosovih motorjev s štirimi prestavami (priljubljeno imenovani tudi šterjaki), ki so bili nekoč nadvse cenjeno in imenitno prevozno sredstvo. Danes jih obožujejo celo Američani, zaradi vsakoletnega srečanja pa znova tudi marsikateri Savinjčani in preostali Slovenci. Prvih pet let je bilo druženje namenjeno predvsem tem motorjem, lani pa so se odločili, da bo to dogodek vseh Tomosovih in Puchovih motorjev. Tako je bilo tudi letos.

Organizacija srečanja lastnikov šterjakov je bila sprva v rokah glasbene skupine Veseli Pruhovčani, nato pa v domeni Turističnega društva Galicija oziroma njihove novoustanovljene sekcije, Moped kluba Krištof Pernovo. Pri programu že nekaj let sodeluje tudi Avto-moto klub Vrbje. Druženja se udeleži približno 150 voznikov Tomosovih in Puchovih motorjev.

Panoramska vožnja 
in blagoslov

Udeleženci so se s starodobnimi jeklenimi konjički letos prvič zbrali pri farni cerkvi svetega Jakoba. Prejšnja leta sta bila start in cilj tradicionalne panoramske vožnje pri OŠ Trje. Od lani, odkar ima TD Galicija svoj prireditveni prostor pod farovškim kozolcem, ki so ga temeljito obnovili, pa sta začetek in konec na tej lokaciji.

Panoramska vožnja, ki je potekala po Galiciji in drugih krajih Savinjske doline, se je začela ob 14. uri, vozniki pa so se na cilj vrnili dobri dve uri pozneje. Vmes so se ustavili v Vrbju, kjer so imeli postanek, malico in prikaz spretnostne vožnje. Po vrnitvi jih je čakal pri farovškem kozolcu še blagoslov motorjev, opravil ga je domači župnik Janko Cigale. Kljub starosti nekaterih vozil je panoramska vožnja minila brez težav. Na prireditvenem prostoru so si obiskovalci lahko ogledali tudi razstavo Tomosovih starodobnikov, med katerimi je bil kar 60 let star motor Milana Grobelnika. Srečanje se je nato nadaljevalo ob glasbi združenih glasbenikov, članov treh ansamblov, kulinaričnih dobrotah in družabnih igrah, vključno z vlečenjem vrvi.

Deli s prijatelji