NA KOŽO

Kdo Erjavcu in 
SD drži svečo?

Objavljeno 15. junij 2016 00.35 | Posodobljeno 15. junij 2016 00.36 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

O tem, ali gre za izsiljevanje, je Cerar dejal, da so med SD in Desusom očitno napetosti.

Jadran Vatovec. Foto S. N.

»Daljnega« septembra 2014 so se Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan podpisali pod dokument, ki se imenuje Koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi Republike Slovenije v mandatnem obdobju 2014–2018. Ker so podpisali ta sporazum, naj bi se v SMC, Desusu in SD strinjali tudi z vsebino protokola o sodelovanju v vladni koaliciji. Zakaj je to pomembno? Denimo zato, ker v prvem stavku 24. člena tega protokola piše: »Koalicijski partnerji se bodo, dokler so v vladi, izogibali vlaganju interpelacij zoper ministre, vlaganju zaupnice ali nezaupnice vladi ter glasovanju za nezaupnico vladi ali interpelacijo zoper ministra.« Predsednik Desusa Karl Erjavec pa je v ponedeljek popoldne kljub temu protokolu udaril kot strela z jasnega in napovedal, da bodo tudi njegovi poslanci (skupaj s poslanci največje opozicijske stranke SDS) po današnji interpelacijski razpravi o grehih ministrice za delo Anje Kopač Mrak podprli predlog njene razrešitve. »O tempora, o mores!« bi najverjetneje ob tem vzkliknil rimski državnik in filozof Mark Tulij Cicero. V prevodu: Kako čudni časi, kako čudne navade oblastnikov!

Večina notranjepolitičnih analitikov se je lahko, kajpak, le strinjala, da Erjavec spet poskuša izsiljevati koalicijske partnerje, da tega ne počne prvič, da se, skratka, preračunljivo spreneveda, da pa je zelo verjetno prepričan, da mu bo tudi tokrat uspelo. V vsaki kolikor toliko verodostojni demokraciji bi se s tem začela vladna kriza, potem pa – najprej resda še diskretno – priprave na predčasne volitve.

V Sloveniji, kajpak, ne. Pri nas je drugače. O tem, kako zelo drugačne so naše butale, zgovorno priča odziv predsednika vlade Mira Cerarja. Cerar je namreč šele naslednjega dne, šele včeraj, želel pojasniti, da bo, če bo Desus tudi njega prepričal z dejstvi in dokazi ter očitki na račun interpelirane ministrice, nujno sledil trenutek za novi premislek. Pri vprašanju, ali (ne) gre pri Desusovem umiku podpore ministrici Kopač Mrakovi za znotrajkoalicijsko izsiljevanje, je le vzdihnil, da se med SD in Desusom »očitno pojavljajo napetosti, kar ni produktivno za delo vlade«. SMC pa SD in Desusu drži... le svečo? Bodisi ne zna bodisi ni hotel jasneje odgovoriti. In zdi se mu, da ni pravi čas za brezplodne spore. Za kaj pa bi morda že bil skrajni čas? 

Deli s prijatelji