FISKALNO PRAVILO

Kdo bo zmagal: merjenje moči med PS in SDS

Objavljeno 07. maj 2013 10.46 | Posodobljeno 07. maj 2013 10.46 | Piše: STA, T. L.

Stranke imajo različne poglede o vpisu fiskalnega pravila v ustavo in o datumu njegove uveljavitve.

Slovenski hram demokracije, v katerem ni vse tako, kot bi moralo biti.

LJUBLJANA – DZ bo danes predvidoma nadaljeval aprila prekinjeno izredno sejo o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, a vprašanje je, ali bo o tem tudi glasoval. V PS so namreč napovedali, da bodo, če med strankami ne bo kompromisa glede letnice uveljavitve pravila, predlagali, da se fiskalno pravilo vrne na ustavno komisijo.

PS: Vpis leta 2015 bi bil protidržavni ukrep

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je v ponedeljek dejal, da na izredni seji DZ ne bo prišlo do glasovanja o vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Takojšen vpis fiskalnega pravila v ustavo z letnico uveljavitve 2015, pri katerem vztraja SDS, bi po mnenju PS pomenil preveč drastične ukrepe, »protidržavni ukrep in coklo razvoja države«.

Möderndorfer zato upa, da bo današnja parlamentarna razprava vendarle postregla s kompromisno rešitvijo. Ob tem je omenil tudi možnost, da bi se poslanci dogovorili za prekinitev izredne seje DZ. Izrazil je upanje, da bo opozicija prisluhnila izračunom, ki jih je v zvezi s fiskalnim pravilom pripravila vlada, in bo potem pokazala več pripravljenosti na kompromisno rešitev.

SDS: Preložitev bi bila škodljiva

V SDS vztrajajo, da o fiskalnem pravilu danes DZ odloča, saj menijo, da bi bila nova preložitev odločanja škodljiva za državo. Prepričani so tudi, da je treba to pravilo uveljaviti z letom 2015, z njimi pa soglašajo tudi v opozicijskih SLS in NSi.

SD: Vpis v ustavo ni potreben

V SD po besedah predsednika stranke Igorja Lukšiča menijo, da vpis fiskalnega pravila v ustavo ni potreben. Kot pravi Lukšič, ni soglasja glede letnice uveljavitve tega pravila, dvotretjinsko soglasje pa po njegovih besedah obstaja za sprejem zakona na to temo, zato podpirajo to možnost.

Izredno sejo DZ so aprila prekinili v skladu z dogovorom političnega vrha. Do danes naj bi vlada na podlagi spremenjenih makroekonomskih izhodišč pripravila nove izračune, DZ pa bi odločil, ali je treba besedilo fiskalnega pravila spremeniti.
 

Deli s prijatelji