NOVOSTI

Kdo bo za otroke 
skrbel po 15.45?

Objavljeno 16. junij 2012 11.36 | Posodobljeno 16. junij 2012 11.36 | Piše: Jadran Vatovec

Za otroke in starše se v šolah do jeseni še ne bo nič spremenilo.

Državna sekretarka Mojca Škrinjar: zaskrbljenost SVIZ je neupravičena in tudi njegovi očitki so neutemeljeni (foto: Blaž Samec)?

LJUBLJANA – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) zahteva takojšen umik osnutka pravilnika o šolskem koledarju, ki ga je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport »dalo v javno obravnavo« (objavilo na svoji spletni strani in s tem različne javnosti pozvalo, naj podajo svoje pripombe in morebitne spreminjevalne predloge). SVIZ MIZKŠ očita, da je s pripravo takšnega pravilnika povsem očitno kršil nedavni dogovor med koordinacijo sindikalnih stavkovnih odborov in vlado, ki je omogočil preklic stavke, pa tudi sporazum, ki vlado obvezuje, da odslej standarde in normative spreminja v dogovoru s sindikati, ne pa mimo njih.

Jesen bo še vroča?

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj opozarja, da so učitelji resda privolili v znižanje plač, vendar šele potem, ko jim je politika zagotovila, da bodo lahko vplivali na standarde in normative, za katere nihče v naši državi menda ne želi, da bi se zniževali in slabšali. Ker pa se je MIZKŠ odločil, da bo kljub temu spremembo standardov in normativov poskušal v slovenske šole pripeljati skozi stranski vhod, so člani SVIZ, pravi Štrukelj, na mah spoznali, da jih politika poskuša izigrati, da je, skratka, zdajšnja vlada prevarantska. Zato so v SVIZ pripravljeni sindikalni boj znova zaostrovati do skrajnih možnosti in razmišljajo celo o tem, da se jeseni pouk v šolah sploh ne bi začel, če vlada ne bo prej umaknila pravilnika (osnutka pravilnika!) o šolskem koledarju oziroma se pouk ne bi začel do takrat, dokler ga ne bo umaknila.

Objava plač diskreditiranje in discipliniranje?

Vlada je objavila seznam vseh plač, izplačanim aprila letos ravnateljem in direktorjem osnovnih, srednjih, višjih šol in dijaških domov. To je storila prav v času, ko so si našteti upali nasprotovati tako imenovanemu racionalnemu združevanju šol, ki ga še pred koncem šolskega leta poskuša izvesti ministrstvo za izobraževanje. Vlada je razkrila, da so mesečni bruto prejemki direktorjev oziroma ravnateljev šol in dijaških domov od 1300 evrov do celo 6000 ter da njihova povprečna plača znaša približno 3000 evrov. Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj je prepričan, da to pomeni le še en poskus diskreditiranja in discipliniranja ravnateljev v boljševiški maniri.

MIZKŠ se je že odzval: trdi, da se svizovci povsem neutemeljeno razburjajo, saj bi zadostovalo, da bi sporočili svoje pripombe na osnutek pravilnika ali prosili za pojasnila, ampak so raje »ubrali pot zaostrovanja namesto poti reševanja problemov«.

Ker je SVIZ poudaril, da ga je zmotila predvsem namera MIZKŠ, da s spremembo 5. člena pravilnika bistveno skrajša tako imenovano podaljšano bivanje, ki naj bi po novem trajalo le do 15.45 (zdaj je namreč do 16.30), ministrstvo tudi ta očitek sindikata zavrača: »Ni res, da bi se šole zaprle ob 15.45. Do 15.45 bo trajalo le podaljšano bivanje, potem pa bo šola organizirala dopolnilne (interesne) dejavnosti, upoštevajoč potrebe šole in staršev. Za dopolnilne dejavnosti prejme šola denar, učitelji so za to plačani. Za otroke in starše se ne spremeni nič. Ni res, da se spreminjajo normativi in standardi. Urniki odpiranja in zapiranja šol so nespremenjeni, spreminja se organizacija pouka znotraj teh ur, kar ni spreminjanje standardov. Zakonodaja ministrstva ne zavezuje, da v zvezi s šolskim koledarjem in z mrežo šol išče soglasje sindikata.«

Ni nobenega dvoma, sindikat osnutek spremembe pravilnika o šolskem koledarju razume na en način, ministrstvo pa ga interpretira na drug.

Nekaj vsekakor drži, ko so sindikati z vlado spravljivo podpisovali sporazum, jim je ta med drugim obljubila, da bo iz zakona o uravnoteženju javnih financ umaknila vse tam prvotno zapisane spremembe normativov in standardov v vzgoji in izobraževanju. Za morebitne spremembe normativov in standardov naj bi se pozneje dogovorili kvečjemu v okviru socialnega sporazuma.

Nič nenavadnega, torej, da se je SVIZ začel spraševati, kaj pravzaprav pomeni takšen osnutek pravilnika, po katerem bi se podaljšano bivanje končalo že ob 15.45. Predstavniki priznavajo, da so domnevali, da na ministrstvu najbrž celo pričakujejo, da bodo učitelji po 15.45 z otroki (v interesu otrok) delali zastonj.

Deli s prijatelji