POGAJANJA

Kdo bo močnejši, vlada ali sindikat?

Ves dan so se pogajali in se tudi zbližali, pravi vlada.
Fotografija: Februarski shod bi lahko doživeli še večkrat, so zagotavljali sindikalisti. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Februarski shod bi lahko doživeli še večkrat, so zagotavljali sindikalisti. FOTO: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Minule dni so se starši otrok v slovenskih vrtcih in šolah precej pogovarjali o jutrišnjem dnevu; rožljanje oziroma grožnje s stavko, ki jih ta in minuli mesec izreka Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) pod vodstvom Branimirja Štruklja, so naredile vtis. Vsak, ki je včeraj pogledal na spletno stran SVIZ, je lahko videl odštevanje časa do splošne stavke v vzgoji in izobraževanju. En dan in nekaj ur je starše ločilo od vnovične skrbi, kam z otroki v sredo.

Še slabše bo maja

»Stavka je, kot veste, v polni moči, na vseh 11 lokacijah so organizirani veliki shodi,« je v petek po pogajanjih z vlado pojasnjeval Štrukelj: »Ta trenutek stavka je, teče, če se ne bo nič spremenilo, bo verjetno tudi realizirana.« Nato so na SVIZ sprejeli odločitev, da o stavki ne bodo odločali v soboto, ampak so sejo glavnega stavkovnega odbora prestavili na ponedeljek po 16. uri. V negotovosti so ostali predvsem državljani, ki s pogajanji nimajo nič, morajo pa otrokom urediti varstvo. Napovedi kot Štrukljeva »v šolah ni pouka, v vrtcih ni programa niti varstva« so znane že iz februarske stavke; iskanje nadomestnih rešitev znova jemlje dneve dopusta (ali v boljšem primeru nege) staršem, ki že tako kolovratijo med raznimi počitnicami in drugimi termini, ko je za otroke potrebno varstvo. To nezadovoljstvo in težave dobro poznajo tudi sindikalisti, je potrdil Sandi Modrijan, strokovni sodelavec za informativno in mednarodno dejavnost pri SVIZ, a dodal: »Vlada nas je v to stavko potisnila, čeprav je vedela, da bo prizadela zlasti starše in otroke, ki ne nosijo za to nobene odgovornosti.«


Modrijan je pojasnil tudi, kakšne so napovedane možnosti zaostritve stavke: »Med njimi je bojkot izvedbe nacionalnih preverjanj znanj, ponovitev stavke v aprilu ali maju z velikim, še množičnejšim shodom v Ljubljani, ki bi tokrat tekel po ulicah in mimo parlamenta ter vladnih prostorov,« našteva sindikalist. Možnosti za težave so tako še lep čas odprte, vsaj do junijskih volitev. Kar nikakor ne bi bilo ugodno za vlado – še posebno ne za SMC.

Prazni razredi so postali orožje sindikalnih pogajalcev. FOTO: Roman Šipić
Prazni razredi so postali orožje sindikalnih pogajalcev. FOTO: Roman Šipić

Številk ne razkrivajo

Spomnimo: zdaj že bivši glavni vladni pogajalec Boris Koprivnikar je prihajal iz Stranke modernega centra, stavke je označil za neupravičene, ob zadnji stavki SVIZ pa je bil v Dubaju. Nato je vladajoča stranka za pogajalko določila Koprivnikarjevo strankarsko kolegico in vladno generalno sekretarko Lilijano Kozlovič, ki je zdaj med vladnim kladivom in nakovalom sindikatov in rešuje napetosti.

Branimir Štrukelj FOTO: Tomi Lombar
Branimir Štrukelj FOTO: Tomi Lombar

Po ponedeljkovih dopoldanskih pogovorih med prvaki koalicijskih strank, Kozlovičevo ter predstavniki sindikatov javnega sektorja so napovedali izjavo vladne strani.

Neposredni prenos izjave je zamudil dobro uro, nato pa sta Cerar in Kozlovičeva stopila pred novinarje: »Skupaj iščemo rešitev, ki bi bila dobra za vse,« je navrgel Cerar in povedal, da so uskladili nov, dopolnilni predlog za sindikate. Pogajanja so se nadaljevala še popoldne, Kozlovičeva je predtem povedala, da se približujejo konsenzu ter da so ostale nedorečene »manjše vsebine«. Sindikalisti so bili med pogajanji molčeči, danes pa vlado že čaka nova runda pogajanj s policisti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije