PRODAJA

Kdo bo kupil Večer?

Objavljeno 08. maj 2012 21.15 | Posodobljeno 08. maj 2012 21.18 | Piše: S. J., STA

Včeraj se je iztekel dan za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup 79,24-odstotnega deleža družbe Večer.

Ugiba se, ali bo med ponudniki tudi avstrijska Styria.

LJUBLJANA – Potem ko se je opolnoči iztekel rok za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup 79,24-odstotnega deleža družbe Večer, je predsednik uprave prodajalca, podjetja Delo, Jurij Giacomelli pojasnil, da v tem trenutku vseh ponudb še niso prejeli in jih zato še ne morejo ovrednotiti. Mediji poročajo, da koncern Styria ponudbe za nakup ni oddal.

Ponudbe še prihajajo

Kot je spomnil Giacomelli, je bil tokratni delovni rok za oddajo nezavezujočih ponudb le eden od rokov, določenih v razpisnih pogojih. Ob tem je dodal, da lahko prodajalec glede na razpisne pogoje v postopek »vselej naknadno vključi druge morebitne interesente«.

»V tem trenutku ponudbe še prihajajo, zato jih še nismo vseh prejeli in ovrednotili. Na oceno tega koraka bomo tako počakali še nekaj dni,« je napovedal.

Upoštevali bodo vse kakovostne ponudbe

Kot je tudi poudaril, bodo skušali v naslednjo fazo vključiti vse prispele kakovostne ponudbe. »Interesente, ki so jih posredovali, bomo pozvali, naj nadaljujejo proces tako, da bodo lahko prevzeli prodajalčev skrbni pregled družbe,« je pojasnil.

Dodal je, da bodo tem interesentom na voljo tudi druge morebitne potrebne informacije, da bodo lahko dopolnili in izboljšali svoje ponudbe ter nato predstavili zavezujoče ponudbe.

Glede ponedeljkovega poziva novinarjev Večera, ki si želijo resnega, dolgoročnega in kapitalsko ustreznega lastnika z vizijo in strategijo razvoja, je Giacomelli danes za Radio Slovenija zatrdil, da je takšen tudi njihov interes.

Po njegovih besedah v Delu delajo vse, da bo prodajni proces, ki ga mora družba izvesti v skladu z odločbo Urada RS za varstvo konkurence (UVK), uspešen.

Styria se za nakup ni odločila

Potem ko je časnik Finance v ponedeljek pisal, da so namero za nakup Večera izrazili avstrijska Styria in Vienna Capital Partners ter nemški Medic in domači Arima, Salomon in ARAH Consulting, časopis Delo danes poroča, da se Styria za nakup štajerske časopisno-založniške družbe ni odločila in da so informacijo o kupni nameri zanikali tudi v ARAH Consultingu in Arimu.

Da se za oddajo nezavezujoče ponudbe Styria ni odločila, je Delu potrdil predstavnik medijskega koncerna, ki je lastnik brezplačnika Žurnal, Klaus Schweighofer. Razlogov za to ni želel navesti.

Informacijo o kupni nameri sta zanikala tudi direktor družbe ARAH Consulting Janko Arah in Branko Drobnak iz podjetja Arima.

Andre Warnecke iz nemške družbe Medici pa je pojasnil, da so v stiku s svetovalno družbo KPMG, ki se ukvarja s prodajo Večera. Več zaradi pogodbe o nerazkrivanju podatkov ni mogel povedati.

Že druga prodaja Večera

Tokratni mednarodni razpis za prodajo Večera je že drugi po vrsti. Delo je k prodaji zavezano zaradi presežne koncentracije, ki jo je leta 2009 ugotovil UVK. Razpis je izdan skladno s soglasjem UVK, ki je Delu dovolil, da prodajo sklenejo do konca letošnjega leta.

Po prvem razpisu za nakup skoraj 80-odstotnega deleža Večera, objavljenem leta 2010, je direktor družbe 3Lan Denis Čeh junija 2010 z Delom že sklenil kupoprodajno pogodbo, pozneje pa je podpisal tudi pogodbo o soupravljanju z Matejem Raščanom, sicer lastnikom podjetja Delo Revije, ki je zdaj v stečaju.

Ministrstvo za kulturo je nato z odločbo 13. decembra lani zavrnilo vlogo družbe 3Lan za izdajo soglasja k pridobitvi več kot 20-odstotnega lastniškega deleža Večera. Ocenilo je namreč, da je bila predložena strategija upravljanja Večera neustrezna. S tem je bila prodaja mariborske družbe ustavljena.

Prodaji Večera 3Lanu so sicer ves čas nasprotovali novinarji in uredniki Večera in Društvo novinarjev Slovenije. Poudarjali so, da gre za slamnatega kupca, ki nima premoženja, »ter je bil izbran, da se obide določilo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence«.

Deli s prijatelji