STAVKA V BELEM

Kdo bo delal v času stavke in kdo ne

Objavljeno 27. maj 2015 19.29 | Posodobljeno 27. maj 2015 19.29 | Piše: T. L.

Objavljamo seznam, kako bo v UKC Ljubljana na dan stavke organizirana zdravniška služba po posameznih klinikah.

LJUBLJANA – Iz UKC Ljubljana so pred četrtkovo stavko, zaradi katere je večina bolnikov prejela nove termine, posredovali dodatne informacije o tem, kako bo organizirana zdravniška služba v času stavke zdravnikov. 

Osnovne informacije so iz kliničnega centra posredovali že včerajimage, dodatno pa so danes sporočili še potek dela na posameznih klinikah. Preverite.

  • Interna klinika

KO za kardiologijo

Hospitalno delo bo potekalo povsem normalno, prav tako tudi v katetrskem laboratoriju. Na oddelku za neinvazivne preiskave srca smo že predhodno prenaročili bolnike in bomo opravili preiskave kasneje oziroma bomo dodatno organizirali delo v popoldanskem času, da nadomestimo izpad.V kardiološki ambulanti bomo pregledali vse nujne bolnike, vse starejše od 65 let, nosečnice in tiste bolnike, za katere bo ambulantni zdravnik menil, da bi prenaročitev lahko bila v škodo zdravju. Enotni pa smo bili, da podpiramo zahteve Fidesa: treba je vzpostaviti normative, kot jih predvideva modra knjižica, in podpiramo tudi predlog zvišanja zdravniških plač. Pri hospitalnih sprejemih na ta dan ne bo sprememb.

KO za žilne bolezni

Na KO za žilne bolezni interne klinike UKCL bo delo na bolniškem oddelku v času zdravniške stavke 28. 5. 2015 organizirano v obliki okrepljenega dežurstva.

V ambulantnem traktu KO za žilne bolezni bosta delovali urgentna angiološka ambulanta in antikoagulacijska ambulanta, v ostalih ambulantah pa bodo oskrbljeni bolniki, ki bi zaradi prestavitve termina lahko utrpeli poslabšanje zdravstvenega stanja – kot določajo pravila zdravniške stavke.

KO za pljučne bolezni

Delo bo potekalo normalno.

KO za nefrologijo

KO za nefrologijo bolnikov ne bomo prizadeli in bo delo potekalo neprekinjeno po razporedu.

KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni

V času stavke bodo na KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni delale vse specialistične ambulante po rednem urniku. Opravili bodo vse nujne prve preglede ter kontrole. V času stavke ne bodo izdajali pisnih izvidov. Pacienti bodo dobili v skladu s pregledom vse recepte ter naročilnice. Delo na obeh hospitalnih oddelkih bo teklo v skladu z navodili SPS interne klinike.

Zaradi paralelnega poteka šestih ambulant bodo praktično vsa delovišča zasedena z zdravniki, ki bodo v ambulantah opravljali preglede. Delo na oddelku in v intenzivnih enotah bo potekalo po ustaljenem razporedu.

KO za gastroenterologijo

Dne 28. 5. 2015 bo na KO za gastroenterologijo delo potekalo po že vnaprej pripravljenem mesečnem razporedu. Ambulantnih bolnikov in posegov ne bomo odjavljali.

KO za hematologijo

Delo na ta dan bo opravljeno v celoti, tako diagnostika kot zdravljenje ter ambulantno delo in dnevna bolnišnica.

KO za hipertenzijo

Na KO za hipertenzijo bo delo potekalo v skladu s splošnimi navodili glede stavke. Vnaprej smo odpovedali funkcionalna testiranja pri ljudeh mlajših od 65 let in jih prenaročili na nove termine.

KO za intenzivno interno medicino: delo bo potekalo normalno.

Center za geriatrično medicino: zaradi narave dela in starosti bolnikov se stavki ne bodo pridružili.

  • Kirurška klinika

KO za kirurgijo srca in ožilja: delo v času stavke zdravnikov bo organizirano tako, da se bodo izvajale samo urgentne operacije, operacije bolnikov starejših od 65 let in operacije otrok.

KO za abdominalno kirurgijo: v operacijski bodo na programu nujne operacije in operacije bolnikov z rakom prebavil, ki zahtevajo čimprejšnji poseg. Organizirano bo delo v urgentni abdominalni ambulanti in v ambulanti na polikliniki za bolnike, pri katerih je prišlo po odpustu iz bolnišnice do zapletov. Odprta bo tudi ambulanta za endoskopije za nujne endoskopske preglede.

Delo na oddelku bodo pokrivali zdravniki, ki so ta dan razpisani za neprekinjeno zdravstveno varstvo.

KO za nevrokirurgijo: delo bo v času stavke zdravnikov potekalo skladno s priporočili okrožnice Fidesa, zagotovljeno bo neprekinjeno zdravstveno varstvo, delovali bosta ena operacijska dvorana in ena ambulanta.

KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline: stavka bo potekala v skladu z navodili o stavki.

KO za travmatologijo: potekal bo operativni program, kjer bodo operirali urgentne paciente, paciente mlajše od 18 let ter starejše od 65 let. Na oddelkih bo zagotovljen minimalni standard: vizite in stalna dosegljivost specialista. Urgentna služba bo potekala kot običajno.

Na Polikliniki bo zmanjšano število kontrolnih ambulant (s šestih ambulant na štiri). Pregledali bodo vse paciente do 18. leta starosti ter paciente nad 65 let ter nujne primere. Ostale poliklinične paciente bomo obvestili in nato pregledali v naslednjih dneh.

KO za torakalno kirurgijo: delo bo potekalo nemoteno.

KO za urologijo: vizita bo potekala po ustaljenem postopku, nujni posegi in nujni pregledi pacientov bodo izvršeni, vsi nenujni pacienti pa bodo prenaročeni.

KO za maksilofacialno in oralno kirurgijo: v ambulantni dejavnosti bodo pregledani vsi nujni in naročeni pacienti, v enoti operacijske dejavnosti operativni program ne odpade, ker je operativni dan otrok. Vse ostalo delo bo okrnjeno.

KO za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok: zagotovili bodo anesteziološke ekipe za vse posege glede na zahteve stavkovnega odbora v obsegu določenem s 46. členom zakona o zdravniški službi, kakor tudi za zagotavljanje nepretrganega zdravstvenega varstva. 

KO za kirurške okužbe: v času stavke bo število zdravnikov v skladu s 46. členom zakona o zdravniški službi. Elektivnih operacij ne bo in so prestavljene na teden kasneje. Operirani pa bodo vsi ostali pacienti s septičnimi procesi.

Urgentni kirurški blok: delo bo potekalo normalno, vključno s specialistično ambulanto.

  • Nevrološka klinika

Klinični inštitut za klinično nevrofiziologijo: delo bo v nevrofizioloških laboratorijih potekalo nemoteno (EEG, SEG in EMG  laboratoriju). Prenaročiti bodo morali le dva bolnika z EMG-jem sfinktrov. Vse hospitalne konziliarne preglede, za katere jih bodo prosili v četrtek, bodo opravljeni isti dan. V ambulanti bodo pregledali vse mlajše od 18 let in starejše od 65 let ter vse ogrožene bolnike. Delo so organizirali tako, da bodo te bolnike pregledali tisti zdravniki, ki bodo stavkali (okvirno število 2–3), tako da bo minimalen izpad nepregledanih bolnikov. Ostali ambulantni bolniki, ki so naročeni na ta dan bodo domov obveščeni o novem datumu preiskave.

KO za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo: na dan stavke so odpovedali redne in hitre ambulantne preglede, razen za bolnike, ki so starejši od 65 let. Odpovedali so tudi vse elektivne posege. Delo na oddelku bo potekalo nemoteno glede na naravo bolnikov, saj je večina bolnikov sprejetih zaradi akutne simptomatike.

Služba za nevrorehabilitacijo: vpliva stavke na zdravstvene programe ne bo. Dejavnost bo potekala nemoteno, kot je načrtovano za vsak delovni dan.

  • Pediatrična klinika

Delo zdravnikov na Pediatrični kliniki bo potekalo brez zapletov, po 46. členu. zakona o zdravniški službi.

  • Stomatološka klinika

Delo na stomatološki kliniki bo potekalo nemoteno.

Center za otroško in preventivno zobozdravstvo: Dejavnosti centra  so za otroke do 18. leta starosti in se bodo izvajale tudi v času splošne stavke.

  • Klinika za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo

Na kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo bo delo potekalo v skladu z navodili Fidesa. Delali bodo v treh operacijskih dvoranah in operirali otroke, bolnike z rakom in starejše od 65 let. Ambulantno delo bo potekalo redno v urgentni ambulanti, otroški ambulanti, kancerološki ambulanti. V splošni ORL-ambulanti, v subspecialističnih ambulantah, vključno z avdiovestibulološkim centrom in centrom za motnje glasu, govora in požiranja bodo pregledovali otroke, starejše od 65 let ter tiste, pri katerih bi lahko prišlo do bistvenega poslabšanja kronične bolezni, če ne bi bili pregledani pri nas.

  • Ortopedska klinika

Na kliniki bodo operirali paciente pod 18 let in nad 65 let ter vse nujne. Ostali bodo prestavljeni in bodo dobili nadomestni datum. Popoldanskega programa ne bo, bolniki bodo prestavljeni.

Na polikliniki bo potekalo delo v štirih ambulantah (kot vsak dan). Ena od teh je urgentna (napotnice pod nujno) in ta bo delovala normalno. Druga je otroška in bo tudi delovala normalno.
Preostali dve ambulanti: bolniki med 18 in 65 leti so bili že obveščeni in so že dobili nov datum za ambulantni pregled v tednu ali dveh tednih po stavki.

  • Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja bodo vsi otroci in odrasli bolniki, starejši od 65 let, pregledani, kakor tudi vsi urgentni bolniki, ker smo klinika, ki večino bolnikov dobiva prek urgentne ambulante. Delo na oddelku bo opravljeno, saj gre za akutne bolnike. Manjši del pacientov bo prenaročen in pregledan v čim krajšem mogočem času.

  • Dermatovenerološka klinika

Paciente, ki ne spadajo v eno od kategorij, ki jih morajo pregledati, bodo prenaročili.

  • Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa

Delo bo potekalo kot običajno.

  • Inštitut za medicinsko rehabilitacijo

Ambulanta na inštitutu za medicinsko rehabilitacijo bo delala normalno.

  • Klinični inštitut za klinično kemijo in biokemijo

Na kliničnem inštitutu za klinično kemijo in biokemijo bo delo potekalo nemoteno.

  • Klinični inštitut za radiologijo

V času stavke bodo normalno obravnavali vse paciente, mlajše od 18 in starejše od 65 let, nosečnice, nujne paciente in paciente s sumom na onkološko bolezen, ki bi lahko resno poslabšala njihovo zdravstveno stanje, zaradi otežene diagnostike. Normalno bodo potekale tudi vse preiskave, ki bodo nujne in urgentno delo bo opravljeno na ustaljen način.

Paciente, ki so redno napoteni na ambulantne preglede in ne sodijo med zgoraj naštete skupine, so prenaročili, tako da so pravočasno prejeli obvestilo o nadomestnem terminu. Predvidoma bodo vsi pacienti, ki so zaradi stavke prenaročeni, preiskavo opravili v času od 10 do 14 dni.

  • Negovalni oddelek UKC

Na negovalnem oddelku bo delo potekalo nemoteno. Ta dan bo na delovnem mestu prisotna dežurna zdravnica.

Deli s prijatelji