VELEPOSLANIKI

Kdo bi? Sprostilo se je kar nekaj položajev

Objavljeno 30. julij 2015 12.35 | Posodobljeno 30. julij 2015 12.35 | Piše: STA, T. L.

Poleg veleposlanice Stabejeve svoje položaje zapuščajo še veleposlaniki v Zagrebu, Rimu, New Delhiju, Brasilii, Ankari in Podgorici.

BRDO PRI KRANJU – Vlada je na sredini maratonski seji potrdila odpoklic več veleposlanikov. Med njimi je Veronika Stabej, za katero je vlada določila predlog, da se jo z 31. avgustom odpokliče z dolžnosti veleposlanice Slovenije v Franciji, Monaku in Maroku. Svoje položaje zapuščajo še veleposlaniki v Zagrebu, Rimu, New Delhiju, Brasilii, Ankari in Podgorici.

Stabejevo je doletel predčasen odpoklic, potem ko je nadzor veleposlaništva v Parizu razkril številne nepravilnosti – med njimi zlorabo službene kartice in vozila, neupravičene in nenapovedane odsotnosti iz države, poneverbe in oškodovanje proračuna, da bi nezakonitosti prikrila, pa naj bi tudi ponarejala listine. Na zunanjega ministra Karla Erjavca zdaj letijo očitki, ker je proti Stabejevi ukrepal šele zdaj in ker proti njej ni sam vložil ovadbe.

Odhajajo zaradi poteka mandata

Svoja mesta pa – ne predčasno, ampak zaradi poteka mandata – v kratkem zapušča še vrsta drugih veleposlanikov.

Med drugim je tako vlada na seji v sredo določila predlog o odpoklicu veleposlanika v Italiji Iztoka Mirošiča – iz Rima je Mirošič diplomatsko pokrival še Tunizijo, Libijo, San Marino in Malto – ter veleposlanika na Hrvaškem Vojka Volka. Oba tako kot Stabejeva odhajata z 31. avgustom.

Prav tako 31. avgusta svoja položaja zapuščata veleposlanik v Turčiji Milan Jazbec, ki je iz Ankare pokrival tudi Azerbajdžan, Libanon, Afganistan, Sirijo, Irak in Iran, ter veleposlanica v Indiji Darja Bavdaž Kuret, ki je iz New Delhija pokrivala še Bangladeš, Butan, Nepal in Šrilanko.

Milena Šmit bo medtem 30. septembra odpoklicana z mesta veleposlanice Slovenije v Braziliji, od koder je pokrivala še Bolivijo, Kolumbijo, Ekvador in Venezuelo.

Že 21. avgusta bo odpoklican veleposlanik v Črni gori Vladimir Gasparič. Vlada je obenem dala pozitivno mnenje, da se Gaspariču podeli odlikovanje, medalja za zasluge Črne gore, in sicer na pobudo črnogorskega predsednika Filipa Vujanovića.

Veleposlanike imenuje in odpokliče predsednik republike z ukazom, ki se objavi v uradnem listu.

Deli s prijatelji