OBRISI

Kdo bi lahko bili ministri nove vlade?

Stranke levosredinske koalicije razkrivajo svoje glavne pogajalce.
Fotografija: Alenka Bratušek in Karl Erjavec na sestanku pri Marjanu Šarcu. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Alenka Bratušek in Karl Erjavec na sestanku pri Marjanu Šarcu. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Sestavljanje nove koalicije poteka in kakšno koalicijo bomo dobili – levo- ali desnosredinsko, še ni znano, a obrisi levosredinske dobivajo imena in priimke. V Delu so predstavili, kdo vse se v imenu strank pogaja za levosredinsko vlado pod vodstvo Liste Marjana Šarca (LMŠ).

Ključni ljudje


Marjan Šarec je za pogajanja pooblastil strankinega generalnega sekretarja Braneta Kralja, ki je na volitvah tudi vodil Šarčev štab, v preteklosti pa je bil zaposlen v enem od kamniških vrtcev, in še Braneta Golubovića. Oba sta bila v preteklosti tudi člana sprva Jankovićeve Pozitivne Slovenije, pozneje pa pod taktirko Alenke Bratušek.

Programsko pogajalsko skupino za pogovore s Šarcem v Stranki Alenke Bratušek vodi podpredsednica stranke Maša Kociper, ki je Bratuškovi že vseskozi zvesta. V pogajanja so poleg predsednice vpeti še strankin generalni sekretar Jernej Pavlič in kirurg ptujske splošne bolnišnice Darko Jazbec.

Za vstop v novo vlado se za SMC kot glavni pogaja njen predsednik Miro Cerar, poleg njega pa še generalni sekretar Jože Artnak ter vodja poslanske skupine Igor Zorčič.

V SD in NSi pri pogovorih sodeluje pet, šest ljudi


Tudi v imenu NSi se s strankami pogovarja njen podpredsednik Valentin Hajdinjak, ki se je po poročanju Dela preteklosti ukvarjal s stiki z javnostjo, naprej pri SKD, nato pa v Bajukovi in prvi Janševi vladi. Poleg njega so v pogovore vključeni podsekretar poslanske skupine Janez Cigler Kralj, zdravstveni predsednik sveta NSi Matjaž Trontelj in Igor Klinar, ki v stranki nima posebne funkcije, je pa njen član. V usklajevanje je vpet tudi Robert Ilc, strankin glavni tajnik.

Desusova stališča v pogajanjih zavzema njihov generalni sekretar Branko Simonovič, poleg njega pa še predsednik Karl Erjavec, nekajkrat tudi odhajajoči minister za Slovence po svetu Gorazd Žmavc.



V SD glavnih pogajalcev ne razkrivajo. Znano je le, da si njen predsednik Dejan Židan menda želi prevzeti gospodarski resor. V preteklih dneh je omenil, da pri pogovorih sodeluje pet ljudi, a imen ni navedel. Najverjetneje gre za vodilne funkcionarje v stranki, poleg Židana so to še glavni tajnik Dejan Levanič, vodja poslanske skupine Matjaž Han in Jernej Pikalo, ki je bil eden glavnih snovalcev strankinega predvolilnega programa in v stranki vodi svet za izobraževanje, znanost in šport.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije