NA DOBU

Kdaj bo Urška lahko obiskala Janeza za zapahi?

Objavljeno 21. junij 2014 11.23 | Posodobljeno 21. junij 2014 11.23 | Piše: T. L.

Žvižgi in opazke zapornikov ob prihodu Janše so nekaj običajnega, pravi Jože Podržaj, v. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Solze Urške Bačovnik Janša.

LJUBLJANA – Janez Janša je preživel prvo noč na zaprtem oddelku zapora na Dobu. Z njegovim včerajšnjim prihodom v zapor se je tako tudi Slovenija vpisala na seznam držav z državniki najvišjega reda, ki so pravnomočno obsojeni pristali za rešetkami.

Kakšen režim bo imel Janša v prihodnje v zaporu, še ni jasno, saj bo o tem odločalo vodstvo zapora. Sicer pa so prvi koraki zaporniškega življenja za vse novopečene zapornike enaki: vsak se mora najprej prilagoditi življenju v zaporu in vsi zaporniki se najprej znajdejo v zaprtem delu zapora. Koliko časa to traja, pa je odvisno od tega, kako se zapornik prilagodi na zaporniški režim. Običajen časovni okvir zajema nekaj dni do enega meseca. 

Prvi obiski že danes

Janša se je včeraj okoli 20. ure prijavil v zapor in opravil predpisane postopke. Kot je za oddajo Odmevi na nacionalni televiziji povedal Jože Podržaj, v. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, lahko Janša prve obiske dobi že danes. Na Dobu so namreč obiski so ob sredah in sobotah. Obisk je v tej fazi lahko dolg eno uro. Sicer pa lahko zapornika obiščejo ožji sorodniki in osebe, ki bi jih želel dodatno vpisati v karton obiskovalcev, vendar je za to potrebno dodatno dovoljenje, je še povedal Podržaj. 

Janšev prihod v zapor v družbi privržencev so včeraj, kot smo poročali, spremljali žvižgi in vzkliki ostalih zapornikov. Tudi podpredsedniki strank in v določenih medijih že nekaj dni izpostavljajo vprašanje varnosti Janeza Janše v zaporu, češ da že 20 let prejema bolj ali manj neposredne grožnje, da ima številne politične nasprotnike in podobno. Kot je znano, Janšev odvetnik Matoz ni podal prošnje za odlog prestajanja zaporne kazni, ki bi bila po mnenju strokovnjakov skoraj zagotovo uslišana, kar pa bi pomenilo, da Janši ne bi bilo treba v zapor. To pa pomeni, da ne bi bilo niti včerajšnjega shoda pred zaporom na Dobu, ki se ga, kot je moč slišati v zadnjih dneh, povezuje z najboljšo brezplačno medijsko pokrito volilno kampanjo pred julijskimi volitvami.

Žvižgi zapornikov nič nenavadnega

Pa se vrnimo k vprašanju Janševe varnosti. Podržaj je dejal, da je zagotavljanje varnosti sicer odvisno od marsikaterega dejavnika, žvižgi in opazke Janši ob prihodu pa so nekaj običajnega. Vsak dogodek, ki vznemiri vsakdan zapornikov, pomeni običajno tudi neke tovrstne reakcije, tako da to samo po se bi še ne pomeni nikakršne dodatne ogroženosti.

Večinoma so zaporniki sami, zaradi prezasedenosti kapacitet pa sta v sobi nameščena tudi dva. Kazen pa prestajajo skupaj gospodarski kriminalci in resni kriminalci. Ne ločujejo jih glede na dolžino kazni ali po vrsti kaznivih dejanj.

In kako bo z Janševo vpletenostjo v volilno kampanjo? Kot je znano, je tudi kandidat stranke SDS za poslanca. Podržaj pravi, da so glede na režim in stopnjo varovanja razlike, kakšne pravice imajo zaporniki pri komuniciranju z zunanjim svetom (denimo zapri oddelek: stacionarni telefoni in klici na prijavljene številke, odprti oddelek: mobilni telefon, internet ...).

Janša bi moral biti čez nekaj dni slavnostni govornik na slovesnosti v Polževem, Podržaj pa pravi, da ga tam (glede na dosedanjo prakso) najverjetneje ne bo. »Za namenske izhode morajo biti zelo specifični, utemeljeni razlogi, mora biti izkazana situacija in potreba, iz katere lahko presodimo, da je tak izhod nujno potreben, da bi se uredila neka zadeva, ki se drugače ne bi mogla urediti.«

Deli s prijatelji