UJET

Kdaj bo Časar v slovenskem zaporu?

Objavljeno 02. marec 2015 12.26 | Posodobljeno 02. marec 2015 12.26 | Piše: T. L.

Časar je trenutno v pariškem priporu, o njegovi izročitvi pa bodo odločali francoski pravosodni organi.

Robert Časar.

LJUBLJANA – »Postopek bo potekal zelo enostavno. Gospod Časar ima pravnomočno sodbo, zanj je bila izdana mednarodna tiralica. Ko bodo francoski sodni organi odločili, ali so morebitni zadržki za njegovo izročitev Slovenije – formalno sicer teh zadržkov ni –, ga bodo izročili našim organom, oni pa ga bodo peljali na prestajanje kazni. Najverjetneje se bo postopek vlekel dva do tri mesece. Vmesni čas, ki ga Časar prestaja v francoskem priporu, se mu že šteje za prestajanje kazni,« nam je povedal odvetnik Boris Grobelnik.

Odjeknila je namreč novica, da so organi pregona v Dominikanski republiki prijeli ubežnika Roberta Časarja, nekdanjega predsednika uprave Luke Koper in nekdanjega vidnega člana stranke SDS. Kot smo poročali, so lani v stranki povedali, da Časar ni več član stranke, niso pa pojasnili, koliko časa ni več član in ali so ga izključili ali pa jih je prostovoljno zapustil. V stranki se na prijetje nekdanjega člana še niso odzvali.  

Preverjanje morebitnih zadržkov

Francoski pravosodni organi bodo le preverili, ali so kakšni zadržki, da bi Časarja izročili Sloveniji. Preveriti morajo, ali ne gre morda za političnega zapornika oziroma človeka, ki so mu bile v Sloveniji kršene človekove pravice in podobno. Običajno po Evropi takšni postopki trajajo od dva do tri mesece, pojasnjuje Grobelnik, včasih pa se končajo tudi hitreje. »Zagotovo bo izročen v nekaj mesecih, mogoče pa tudi v 14 dneh.« V Časarjevem primeru se zdijo namreč zadeve preproste, saj Časar ni državljan druge države, prav tako pa je bila zanj razpisana mednarodna tiralica. 

Kaj pa Časarjeva žena? Za ženo, ki se je najverjetneje možu pridružila na begu, pravnih posledic ne bo.

Časar je bil leta 2013 pravnomočno obsojen na pet let in devet mesecev zapora.

Deli s prijatelji