NESMISELNI ODLOKI?

Kaznovani za pljunek

Objavljeno 14. junij 2013 15.40 | Posodobljeno 14. junij 2013 15.40 | Piše: Milan Glavonjić

Pasji iztrebki logično za kazen, kaj drugega pač ne.

Dr. Vladimir Prebilič: »Odlok je pripravljen po meri občanov.« Foto: Milan Glavonjić

KOČEVJE – Pred leti so lastniki psov v Kočevju ob predlogih, da morajo drekce štirinožnih ljubljencev, ki svoje biološke potrebe najraje opravljajo na sprehodih, obvezno pobirati in jih odlagati v pasje zabojnike, nejevoljno tarnali. Odnos do okolja nekateri sicer kar spoštujejo, so pa tudi takšni, ki se na to kratko malo požvižgajo.

»Celo nesramni so! Ko smo v bližini teh zabojnikov, kužke nalašč ustavijo, da bi brž, nam v posmeh, opravili potrebo,« so v en glas bentile tri delavke kočevske komunale, ki morajo za bedno plačo po zelenicah, kjer se igrajo otroci, čistiti še pasje iztrebke. Sicer pa se jim zdi prav, da je občina z najnovejšim odlokom o varstvu javnega reda in miru v šestnajstih členih natančno določila pravila igre, kot se reče. Koliko bodo ta za Kočevce sveta oziroma kako se bodo lotili učinkovitega nadzora tega občinskega akta, je sicer druga zgodba. »Ampak da predpišejo prepoved krmljenja račk na brežini Rinže, to je pa ena velika neumnost! Te živali so mile zlasti otrokom, ki ob ponujanju hrane prisluhnejo njihovemu oglašanju. Da kazijo mesto, dajte, no! V Kočevju imamo in nočemo videti veliko drugih grdih račk, ki res delajo škodo.«

Odlok o varstvu javnega reda in miru, ki je že zdavnaj pripravljen, a doslej ni bil usklajen z veljavno zakonodajo, je sicer všečno spisan, v zaporedju prepovedi pa je zanimiva tudi tista, ki sankcionira pljuvanje, metanje cigaretnih ogorkov in žvečilnih gumijev na javnem kraju. In to v času, polnem negotovosti, ki ljudi nenehno sili k pljuvanju?! Tudi sveta jeza se včasih sprošča s pljunkom, kajne? Občutek zadovoljstva je pri kadilcu menda popoln takrat, ko ogorek iz ust odvrže v naravo; podobno je tudi s tistimi, ki žvečijo. Grdo.

Nov občinski odlok v Kočevju uvaja kup nesmislov

Z novim odlokom je to početje na Kočevskem od zdaj prepovedano! V vrsto spoštovanja ukaza občinske oblasti se bodo morali postaviti tudi tisti, ki vodijo živali na športna in otroška igrišča, perejo vozila na obrežju rek in jezer, so navajeni, da skozi okna ali z balkonov mečejo smeti sosedom mimo nosu. »Lastnike psov, zlasti one, ki imajo kosmatince v stanovanjskih stolpnicah, vzemite pod drobnogled, sicer bo vse mesto posrano!« je bil večinski klic kočevske javnosti.

Pasji iztrebki na javnih površinah naj bi bili odslej torej preteklost, je zapisano v odloku. Pa se pasjeljubci tega zavedajo? Občinski redar bo po žepu udaril tudi tiste (kazen se giblje od 40 pa vse do petih evrskih tisočakov), ki ne bodo opustili lomljenja drevja, grmičevja in cvetja. A to ni nič v primerjavi z vrsto drugih primerov slabe prakse, ki jih bodo morali na Kočevskem kaj kmalu opustiti, sicer bo imela redarstvena služba, ki bo imela večja pooblastila kot doslej, dela čez glavo. »Tako natančno razdelan odlok seveda potrebujemo, a tisto o golobih in račkah je višek nečesa, kar ne zdrži vode,« meni neodvisni občinski svetnik Davor Štamfelj. Župan dr. Vladimir Prebilič dodaja, da odlok niti ni tako zelo restriktiven, člen, ki se nanaša na krmljenje račk, golobov in drugih ptic, pa je dodan le zato, ker ta perjad na stavbah sredi mesta povzroča škodo. Le zato.

Deli s prijatelji