PRITOŽBE

Kaznovani francoski voznik začel pravo ofenzivo proti Darsu

Objavljeno 08. avgust 2013 13.16 | Posodobljeno 08. avgust 2013 13.42 | Piše: STA, T. L.

Po pritožbah Francoza bo Evropska komisija preverila »obskurni sistem Darsovih vinjet«.

Darsov nadzornik na delu

LJUBLJANA – Pretekli teden je potovanje skozi Slovenijo zelo razburilo bruseljskega dopisnika francoskega časnika Liberation Jeana Quatremerja. Ta je namreč na poti v Hrvaško in Srbijo nekaj časa preživel tudi v Sloveniji. V državo je vstopil skozi predor Karavanke in nekaj časa bival v Sloveniji, blizu meje s Hrvaško pa so ga ustavili Darsovi nadzorniki. Ker ni imel vinjete, je moral plačati 150 evrov kazni.

Učinkovita akcija na twitterju

To ga je tako razburilo, da je na twitterju začel veliko akcijo, v kateri je različne organe opozarjal, da se v Sloveniji molze nevedne tuje državljane. Trdi namreč, da tuji vozniki niso ustrezno in razumljivo opozorjeni, da je obvezna uporaba vinjet in kje nalepke kupiti. Prepričan je, da gre za diskriminacijo tujih voznikov in s tem za kršitev pravil o prostem pretoku.

To je izzvalo celo odziv Evropske komisije, ki je povedala, da je letos dobila okoli deset tovrstnih pripomb glede Slovenije. V Bruslju napovedujejo, da bodo jeseni od držav z vinjetnim sistemom zahtevali preglednejše in vsem razumljivo informiranje voznikov. Novico je Quatremer objavil na svojem twitter profilu, kjer je zapisal, da komisija zahteva pojasnilo Slovenije »glede njenega obskurnega sistema avtocestnih vinjet«. Sicer pa je na njegovem profilu mogoče najti veliko čivkov (v francoskem jeziku), ki se nanašajo na temo vinjet. Najdejo pa se tudi taki, ki novinarju očitajo, da se gre lov na čarovnice samo zato, ker so si ga upali kaznovati, in da se obnaša otročje (glej foto).  

Dars: Vse je ustrezno označeno, izjemi Hrvaška in Madžarska

V Darsu so povedali, da so vsi vstopi na ceste z obvezno uporabo vinjete ustrezno označeni z obvestilnimi tablami, prav tako pa so opozorilne table postavljene tudi pred glavnimi vstopnimi točkami v Slovenijo na italijanski, avstrijski in madžarski strani. Le Hrvaška takih tabel ne dovoljuje na svojem ozemlju, so dodali.

Poleg omenjenih obvestilnih tabel so na vseh vstopih v državo, kjer se cesta nadaljuje z avtocesto ali hitro cesto, takoj za državno mejo postavljene tudi informativne table za vinjetni režim, ki v slovenskem in angleškem jeziku opozarjajo na plačilo cestninskih cest in način plačila cestnine glede na kategorijo vozila. Izjema je, tako v Darsu, meja z Madžarsko, kjer informacijske table niso postavljene.

Večini tabel je po pojasnilih Darsa dodana tudi dopolnilna tabla z navedbo oddaljenosti prodajnega mesta vinjet. Povsod za državno mejo so postavljeni tudi znaki omejitve največje dovoljene hitrosti na cestah v Sloveniji, ki opozarjajo tudi na način plačila cestnine na cestninskih cestah. Podobno je tudi vsak vstop na avtocesto ali hitro cesto označen z dopolnilno tablo 'vinjeta'.

Do vinjet tudi na Darsovih prodajnih mestih

V Darsu nadaljujejo, da so na mejnih prehodih z večjim pretokom prometa organizirali lastna prodajna mesta za nakup vinjet. Gre za tri stalna prodajna mesta na mejnih prehodih Šentilj, Fernetiči in Gruškovje ter za dve prodajni mesti na Škofijah in Obrežju, kjer se vinjete prodajajo samo v obdobjih povečanega prometa.

Oznake teh prodajnih mest vinjet so po pojasnilih Darsa stalne. Izjema je le mejni prehod Obrežje, kjer je organizirano mobilno prodajno mesto. Glede na mejno državo je prilagojena tudi vsebina oznak. Dars vinjete prodaja tudi na cestninskih postajah, poleg tega pa tudi prek pogodbenih partnerjev doma in v tujini. V Sloveniji je takih prodajnih mest 1100, v tujini pa 2000.

V Sloveniji mora imeti vozilo vinjeto takoj, ko zapelje na avtocesto oziroma hitro cesto, kar pomeni že od mejne črte naprej. Izjema je mejni prehod Karavanke, kjer se s plačilom predora plača tudi odsek do izvoza Hrušica.

Nadzor šele za prvim prodajnim mestom

Ne glede na to, da je treba imeti vinjeto od mejne črte naprej, pa v Darsu zagotavljajo, da se nadzor izvaja šele za prvim prodajnim mestom vinjet v Sloveniji, ki obratuje.

Po petih letih uporabe vinjet je po Darsovem prepričanju splošno znano, da so na avtocestah in hitrih cestah v Sloveniji obvezne vinjete. A najpogostejša izgovora kršiteljev sta prav to, da niso nikjer mogli kupiti vinjete in da niso vedeli, da je obvezna.

Glede na vse povedano pa v Darsu ocenjujejo, da so ti izgovori neupravičeni oziroma neutemeljeni. Zavedajo pa se, da se lahko vsakomur zgodi, da se predhodno ne pozanima, kakšen cestninski sistem je v veljavi v državi, v katero ali prek katere namerava potovati.


Dars letos pobral manj denarja zaradi vinjet kot lani

Darsovi cestninski nadzorniki so letos do ponedeljka izdali 22.101 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet. V istem obdobju lani so izdali nekaj manj kot 26.000 plačilnih nalogov. V letošnji poletni sezoni so jih največ napisali prav pretekli teden.

V tednu od 29. julija do 5. avgusta je tako Dars izdal 1451 plačilnih nalogov, v tednu od 22. do 29. julija 1384, v tednu od 15. do 22. julija 1356, v tednu pred tem 1158, v tednu od 1. do 8. julija pa 1134. V zadnjem tednu junija jih je bilo 642, v juniju pa v povprečju tedensko med 600 in 800, so pojasnili v Darsu.

Vinjete so se začele uporabljati s 1. julijem 2008 in Dars je tisto leto izdal 15.684 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet. Leto za tem jih je bilo 51.989, leta 2010 51.641, predlani 49.488, lani pa 43.824.

 

Deli s prijatelji