SPODRSLJAJ

Kaznovali bi ga za psa, ki je mrtev že osem let!

Objavljeno 30. oktober 2014 19.15 | Posodobljeno 30. oktober 2014 19.15 | Piše: Oste Bakal

Edo Vogrinec je svojega ljubljenčka po smrti leta 2006 odjavil iz registra.

»Pa saj ne moreš verjeti!« je prenenečen Edo Vogrinec, veliki ljubitelj štirinožnih prijateljev iz Strehovcev. Foto: Oste Bakal

STREHOVCI – Zaposlenim na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) se tu in tam pripeti kakšen spodrsljaj, po eni strani žalosten, po drugi smešen. O tem se je prepričala tudi družina Vogrinec iz Strehovcev. Pod vinorodnimi strehovskimi goricami živijo oče Edo, mama Brigita, sinova Dominik in Rene pa še babica Matilda. Ker ljubijo živali, so v njihovi družini vedno prisotni tudi štirinožni prijatelji, predvsem psi in mačke, ki pri njih živijo kot v raju. Pred dnevi je družina doživela neprijetno izkušnjo z uradno veterinarko UVHVVR, ki se je na srečo dobro končala, saj ima Vogrinec navado prav vso dokumentacijo hraniti pri sebi, kot to veleva zakonodaja. Prav to mu je prihranilo 500 evrov, ki bi jih v nasprotnem in po nepotrebnem moral plačati.

Je mrtev pes cepljen?

»Zdi se mi nesmiselno in neverjetno, da se veterinarska inšpekcija po osmih letih spomni in začne preverjati cepljenost psov. Prepričan sem, da je bil ta pregled povsem neutemeljen, konec koncev si niso vzeli niti toliko časa, da bi po dolgem času, odkar sem jim dostavil tudi vso dokumentacijo, vsaj odgovorili na moj dopis. Priznam, uradna veterinarka ima prav vso pravico, da po uradni dolžnosti pride na dom, to že, moti pa me, veste, motiv njenega obiska. Seveda ne morem mimo tega, da je gospa izvedla pregled korektno in spoštljivo, in nimam prav nobene zamere do nje, toda da je prišla zaradi našega psa Runa, ki je mrtev že osem let, to pa me je zmotilo!« je bentil oče Edo. »Prav te dni mineva žalostna obletnica njegove smrti« je zavzdihnil, zaznati je bilo, da pokojni Runo še vedno živi v njegovih mislih.

Po Edijevem prepričanju obstajajo v registru psov – verodostojni podatki o cepljenjih ter tudi o vseh izbrisih iz registra. »Najbrž so šele zdaj opazili, da Runo ni bil cepljen proti steklini vse od leta 2006, ko je poginil. Toda: kje, za vraga, pa so bili leta 2007 pa 2008., kje so bili, denimo, lani?!« Kar nasmehnil se je ob misli, ki jo je ubesedil: »Če namreč pogledate njegovo letnico rojstva, to je leto 1994, bi bil naš pes zdaj star že zavidljivih 20 let, pa mogoče kdo od vas pozna tako starega psa?! Dvomim. Na žalost našega psa ni več, pa sem na UVHVVR spet poslal dokument (A114533 – listina o prevozu nevarne snovi), saj je poginil le 27 dni po opravljeni vakcinaciji proti steklini. Poslal sem jim tudi potrdilo o cepljenju (št: 001209702), s katerim je bil pes odjavljen iz evidence, in to dne 27. 10. 2006,« je nekdanji Runov lastnik govoril z golo natančnostjo. »Žalostno, res žalostno,« je nadaljeval, »da naši birokrati tega niso zaznali...« Neverjetno se mu zdi, da afere, kakršna je bila, denimo, Lipa, zastara v petih letih, »UVHVVR pa od mene terja dokumente o cepljenju in odjavi psa iz evidence po osmih letih (?!) in pazite – grozijo mi celo s kaznijo!« Na srečo je Edi, v nasprotju z marsikom, skrbno hranil tudi te dokumente. »Ali imamo res pravno državo?!« se je ogorčeno vprašal, govorimo namreč o Vogrincu, ki ga prav nihče v zadnjih osmih letih ni spomnil, da Runo ni cepljen, no, zdaj, na obletnico njegove smrti, ga je tudi to doletelo.

Kakopak se strinja, da je nadzor uradnih veterinarjev nujen, a bi slednji vendarle morali obiskovati tiste, ki tako ali drugače zanemarjajo in trpinčijo živali. »Po vasi je veliko zanemarjenih psov, ki se potikajo ali pa so na verigah brez hrane in vode, na mrazu in dežju,« je s prstom ošvrknil proti nekaterim sosedom. »Pri nas je za živali odlično poskrbljeno, prav za nič niso prikrajšane!«

Mrtvega psa odjaviti

O dogodku v Strehovcih smo se pozanimali tudi na UVHVVR, kjer nam je predstavnik za odnose z javnostmi Matjaž Emeršič podrobno razložil, kako so v začetku letošnjega leta lastnikom štirinožcev, ki so evidentirani v centralnem registru psov, poslali dopise, s katerimi jih pozivajo, naj uredijo podatke v registru. Konec leta 2013 je namreč začel veljati nov pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranja stekline. Zaradi varovanja zdravja ljudi in živali je pomembno, da so v registru podatki – pravilni. »Z namenom, da bi del neurejenih podatkov uredili, uprava v letošnjem letu vsem, ki so v registru vpisani kot lastniki psov, pošilja izpise iz centralnega registra psov. V poslanem izpisu lastnike pozivamo, naj preverijo podatke in jih v primeru, da ti niso pravilni, napotimo, naj jih ustrezno uredijo. Hkrati lastnike obveščamo tudi o obveznostih glede prijave, odjave ali drugih sprememb v zvezi s posedovanjem psa,« je pojasnil Emeršič.

Razložil je tudi, da mora lastnik psa zagotoviti, da je kosmatinec do dopolnjenega tretjega meseca starosti označen z elektronskim transponderjem, s tako imenovanim mikročipom. Lastnik bi moral v sedmih dneh od pridobitve psa urediti prijavo pri pooblaščeni veterinarski organizaciji za cepljenje proti steklini.

Zdaj pa finale: »Lastnik psa mora pooblaščeni veterinarski organizaciji za cepljenje proti steklini prijaviti pogin, spremembo lastništva in evtanazijo psa, če ni izvedena v pooblaščeni veterinarski organizaciji. Lastnik mora vsako spremembo lastništva psa pisno ali po elektronski pošti javiti pristojni veterinarski organizaciji v sedmih dneh od nastanka spremembe in priložiti ustrezen dokument.« In še: »Pogin psa mora veterinarski organizaciji pisno ali po elektronski pošti javiti v roku 30 dni od pogina psa. /.../ Ob smrti psa mora njegov lastnik potni list vrniti najbližji veterinarski organizaciji. Ta potni list uniči in ga shrani. Na željo lastnika se lahko uničen potni list tudi vrne lastniku. Torej, mora gospod psa odjaviti v veterinarski organizaciji (ne na UVHVVR), najbolje tam, kjer ga je cepil,« je še prijazno obrazložil Matjaž Emeršič.

Pa je s takim pojasnilom Edo Vogrinec, ki hrani potrdilo, izdano 27. 10. 2006, da je pes Runo zaradi smrti odjavljen iz registra, res lahko pomirjen?!

Deli s prijatelji