NA KOŽO

Kazni niso enake 
za vse blondinke

Objavljeno 11. maj 2016 00.25 | Posodobljeno 11. maj 2016 00.30 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Zakaj pa za Klavdijo Markež ni bilo dovolj, da bi odstopila le z ministrskega položaja?

Komaj dva dneva po tistem, ko smo v Slovenskih novicah poročali o njenem nedopustno neetičnem ravnanju, je poslanka SD mag. Bojana Muršič odstopila. Resda samo kot občinska svetnica v Rušah in kot podpredsednica državnega zbora. Ni pa se pripravljena odreči funkciji poslanke in vsem s tem povezanim privilegijem. Najprej je še poskušala zavajati javnost, da so obtožbe neutemeljene, da ni z občinskim proračunskim denarjem plačala rdečih flis jopic in to prikazala, kot da kupuje pisarniški material. Toda notranje ministrstvo je v odgovoru na poslansko vprašanje dr. Vinka Gorenaka razkrilo, da policija (na podlagi zahtevka okrožnega državnega tožilstva in v skladu z določili zakona o kazenskem postopku) že izvaja aktivnosti v predkazenskem postopku: zaradi suma, da je (prav ona, ja) zagrešila kaznivo dejanje, za katero se jo lahko preganja po uradni dolžnosti.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je predvčerajšnjim pojasnjeval, da so kesanje Muršičeve in njeno priznanje, da je zavajala in lagala (predvsem pa kupovala konfekcijo in to prikazovala, kot da gre za nakup pisarniškega materiala!), iskreno opravičilo in dva odstopa že več kot zadostna kazen zanjo. Da ji je zato pač treba »na neki način odpustiti«.

Upajmo, da v koaliciji in SD niso bili naključno tudi že obveščeni, da se tožilstvo tako ali tako ne želi odločiti za pregon Muršičeve. In ni res, da ji tega, da bi odstopila še kot poslanka, ne more nihče niti predlagati. Spomnimo se, denimo, Srečka Prijatelja, pa Pavleta Ruparja, in drugih, ki so ostali brez poslanskega sedeža. Ali, ne nazadnje, celo protiustavnega odvzema poslanskega mandata Janezu Janši – ali zdajšnji varuh nezlorabljenih referendumskih pobud, predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez, takrat še ni vedel, da, če se pravo uporablja kot dnevnopolitično znanost, odmre zdrav razum? –, za kar so se zavestno odločili prav v zdajšnji vladni koaliciji. Je premier dr. Miro Cerar že pozabil, kako je svojčas v imenu etičnih standardov vztrajal, da mora »magistrica« Klavdija Markež ne samo odstopiti kot ministrica za izobraževanje, brez odlašanja vrniti tudi poslanski mandat? Je mar bila Markeževa kot političarka manj blond od Muršičeve? 

Deli s prijatelji