RAZISKAVE

Kaže, da bo Kangler pogorel

Objavljeno 17. oktober 2014 12.14 | Posodobljeno 17. oktober 2014 12.14 | Piše: STA, T. L.

Po izidih ankete Večera v Mariboru kaže na zmago Fištravcu, na Ptuju in v Murski Soboti pa bo tesno.

MARIBOR – Javnomnenjske raziskave, ki jih je za Večer pred drugim krogom županskih volitev izvedlo podjetje RM Plus, v Mariboru kažejo na zmago sedanjega župana Andreja Fištravca. V Murski Soboti in na Ptuju pa je stanje tako izenačeno, da je velika verjetnost, da bo o zmagi dejansko odločal vsak glas.

Kot navaja Večer, ima Fištravec vse možnosti za zmago na nedeljskih volitvah. Njegov naskok pred prejšnjim županom Francem Kanglerjem je tako velik, da so možnosti za drugačen volilni izid zelo majhne. Od 400 naključno izbranih anketirancev Fištravca podpira dobra polovica vprašanih, Kanglerja pa slabih 18 odstotkov. Dobra tretjina jih je bila neodločenih. Če bi vsi opredeljeni volilno napoved tudi uresničili, se sedanjemu županu zmaga obeta s 74 odstotki, Kangler pa naj bi dobil 26 odstotkov.

Na Ptuju, kjer je nestrankarski kandidat, podjetnik Miran Senčar v prvem volilnem krogu prehitel zdajšnjega župana Štefana Čelana le za en glas, bo napeto do konca. Če bi se vsi opredeljeni volivci v nedeljo udeležili volitev, bi s pičlo razliko zmagal: zbral bi 50,4 odstotka glasov, Čelan pa 49,6 odstotka. Dobra tretjina vprašanih, ki lahko poruši ravnotežje moči, ostaja neopredeljena, navaja Večer na podlagi ankete, v kateri je sodelovalo 200 ljudi.

Napeto bo, kot kaže, tudi v Murski Soboti, kjer so se razmerja moči v drugem krogu bistveno spremenila. Sedanji župan Anton Štihec ima zdaj še samo desetinko prednosti pred nekdanjim prvim kriminalistom v državi Aleksandrom Jevškom, ki mu podpora raste. Neodločena je dobra četrtina vprašanih. Tudi v Murski Soboti so anketirali 200 ljudi.

Vse ankete so izvajali od 13. do 15. oktobra.
 

Deli s prijatelji