PIKA NA I

Kavčič, kruh in vino

Objavljeno 19. november 2017 13.50 | Posodobljeno 19. november 2017 13.51 | Piše: Ajda Janovsky

V Vili Vipolže so ta teden še uradno predstavili novo restavracijo. Kuharski mojster v ospredje postavlja pogačo in bogato vinsko karto.

Hrenov namaz in kruh, nalomljen, ne narezan, sta del Kavčičeve kulinarične tradicije in praksa tudi v Kruhu in vinu. FOTO: Igor Mali

DOBROVO – Goriška brda so eden najlepših zakladov slovenskega turizma, Vila Vipolže, renesančna lepotica v Dobrovem, pa njihov dih jemajoči biser. Pred nekaj meseci so dobila še kulinarično piko na i, restavracijo Kruh in vino, nad katero bdi znani slovenski gostinec in chef Tomaž Kavčič, prvi mož slovite gostilne Pri Lojzetu na gradu Zemono. Ta bo kulinarično pravljico Vile Vipolže pisal z domačimi jedmi in sestavinami. »Za začetek bomo imeli predvsem dobre mesnine – tukaj sem se povezal s Cigojem (turistična kmetija Arkade Cigoj iz Vipavske doline, ki slovi po domačih mesninah). Brez juh Slovenija ne more obstati, tako da bomo ponujali eno do dve, v zimskem času pa tri. Slovenske kuhinje ni brez krompirja, če imaš krompir, ti gre dobro, zato bodo na jedilniku vedno tudi njoki v enem ali dveh okusih, odvisno od sezone,« je zbranim razložil Kavčič.

Nimam se navade hvaliti, na to pogačo pa sem resnično ponosen.

Posebno presenečenje je vrhunec jedilnika, glavna jed v restavraciji Kruh in vino, ki ne bo pečenka, pač pa pogača. »Nimam se navade hvaliti, na to pogačo pa sem resnično ponosen. Je brezglutenska, testo vzhaja najmanj 30 ur, dvakrat do trikrat jo premešamo, da kvasovke naredijo svoje,« je postopek, ki se zaključi s petimi minutami peke pri 260 do 290 stopinjah tik pred postrežbo, opisal Kavčič. Pogače v restavraciji bodo različnih okusov. Na dan predstavitve so se gostje sladkali s pogačo s sirom in sardelami, ki sicer niso začilna briška dobrota in so tako kot postrv izjemoma dodane jedilniku. V Kruhu in vinu vam bodo postregli tudi z značilnostjo, ki v generacijah Kavčičevih prednikov prehaja iz roda v rod, hrenovim namazom in kruhom, ki ga postrežejo po starem, nalomljenega, ne narezanega.

Popestritev briškega turizma

Novega lastnika so v Brdih sprejeli z odprtimi rokami. Predstavitve nove restavracije sta se udeležila tudi župan Goriških brd Franc Mužič, podžupan Žarko Kodermac in direktorica ZTKMŠ Brda Tina Novak Samec, ki so vsi toplo medse pozdravili Kruh in vino in njegovega lastnika, ki bo, smo lahko slišali, še popestril briški turizem. Ta je, še posebno za tujce, zelo zanimiv, tako zaradi lepe pokrajine kot tudi njenih plodov. Kot smo lahko slišali v govoru direktorice Tine Novak Samec, Brda že od nekdaj privabljajo obiskovalce z vsega sveta. Poleg sosedov Italijanov, ki so najpogostejši dnevni gostje, se tu radi za dlje časa oglasijo Avstrijci, ki prihajajo sem tudi zunaj sezone. Vila Vipolže je deležna precej zanimanja, saj jo je od odprtja 2015 obiskalo okoli 15.000 ljudi. »Zelo smo veseli, da so ta objekt sprejeli domačini in da je postal dom naših gostov, vinarjev in gostinskih ponudnikov. V dokaz, da smo odprti na vse strani, smo medse vzeli nekoga, ki ni Bric. Dosti časa so prihajali razni predlogi z različnih strani, nato pa se je na našo srečo na naš razpis prijavil Tomaž. S svojim pristopom, ponudbo, ki jo je želel pripeljati, in pogledom na vsebino, ki jo je želel pripeljati v ta prostor, nas je najbolj prepričal,« je povedala Novak Samčeva.

Še ena pridobitev, ki bo obogatila turistično ponudbo vinorodnega okoliša, te slovenske Toskane, je poseben poklon namenila tudi tukajšnjim vinom. Čeprav je vinska karta v skladu z razpisom mednarodna, je na njej več kot 90 odstotkov briških vin, ki jim družbo delajo še vina iz drugih slovenskih pokrajin in večja svetovna. Trenutno je v vinoteki okoli 350 etiket, a je to, je pojasnil Ivan Prinčič, ki skrbi za vinsko karto, šele začetek. 


 

Deli s prijatelji