PRENOVA

Kava na nabrežju 
za milijon evrov

Objavljeno 04. april 2014 19.46 | Posodobljeno 04. april 2014 19.46 | Piše: Adrian Grizold

K morju se zgrinjajo prve celinske lastovke, stroji pa rijejo po zemlji.

V Kopru prenavljajo Ukmarjev trg. Foto: Adrian Grizold

KOPER – Ob začetku zgodnje in morda precej vroče sezone je pred Koprom oviran promet po avtocesti, prometni zamaški se tradicionalno selijo po obalni cesti proti Portorožu. Predor skozi Markovec naj bi bil nared do konca leta, torej za prihodnjo sezono. V Piranu spet delajo v mandraču, Jernejev kanal pri Seči ostaja sramota, zdesetkani ribiči pa še zmeraj niso zadovoljni s prenovljenim koprskim pomolom. Tudi v obalnem zaledju še marsikje kopljejo in rijejo po zemlji. Po mili zimi so se pozno lotili obnove mestnih obal v Izoli in Kopru. Januarja so v (nekoč) ribiški in danes turistični Izoli začeli temeljito prenovo Sončnega nabrežja. Na občini so obljubili, da bodo dela sklenili do konca marca, a kdor se te dni poda v simpatično mestece z dušo, hitro opazi, da so dela od Lonke do starega mandrača še v polnem teku. S prenovo se obeta manj prometa in parkirnih prostorov, a zato več zelenja.

Za zamudo kriva morje in dež

Izvajalci del razlagajo, da za zamudo niso krivi oni, marveč voda, vse pogostejše visoko morje in obilno deževje letošnjih zimskih in predpomladnih dni. Ob prečnih povezavah Sončnega nabrežja z bližnjimi ulicami (Ob stolpu, Ribiška, Gasilska, Istrska vrata...) so naleteli na precejšnje probleme pri ločevanju kanalizacije na meteorno in fekalno, saj ob večjih nalivih in visokih plimah voda še vdira vanjo, senzorji so zaznali povišane koncentracije slane vode tudi v Cankarjevem drevoredu. Na Sončnem nabrežju urejajo večji cevni zadrževalnik ter črpališče, ki bo morsko in padavinsko vodo prečrpalo v morje. Dela so se zavlekla in stroški dvignili, po novih ocenah bo prenova nabrežja stala dober milijon evrov. Nov rok za dokončanje del je še pred veliko nočjo! Del cestišča dobiva novo asfaltno prevleko, del so tlakovali s peščenjakom, robnike so namestili tudi na novo območje za pešce ob sedežu občine. Po delni prenovi električne napeljave so na vrsti še zelene površine. Tako bodo ozelenili krožišči pri avtokampu Jadranka in pred Simonovim zalivom, kar bo občino stalo še kakšnih 40.000 evrov.

Več zelenja tudi na koprski obali

V Kopru so se obnove obrežja od taverne pa do potniškega terminala lotili veliko pozneje, dela naj bi končali predvidoma do junija. Gre za celovito ureditev javnih površin obalnega dela starega mestnega jedra. Na Kopališkem nabrežju so strojno odstranili del tlaka, kar precej omejuje in določa enosmerno vožnjo proti potniškemu terminalu in Luki. Prenova bo Koprčane stala približno enkrat več kot Izolo, torej okoli dva milijona evrov, kot v drugih primerih bodo na MOK poskušali del naložb pokriti iz nepovratnih evropskih sredstev. Dela bodo opravili v treh fazah: obstoječi park na Ukmarjevem trgu nasproti uprave za pomorstvo bodo povečali, ukinili obstoječa službena parkirna mesta, v zameno bo mesto dobilo več zelenih parkovnih površin s sredozemskim in avtohtonim rastjem ter igral za otroke.

Razgledno dvigalo za vse

Obnova bo dobrodošla obiskovalcem in domačinom, Kopališko nabrežje urejajo po vzoru priljubljenih sprehajališč, kot sta Pristaniška in Semedelska cesta. Z zaokroženjem obodne promenade dobiva Koper še več urejenih pešpoti in kolesarskih stez. Ohranja sicer prometnico okoli starega mestnega jedra – nekdanjega otoka, cesta bo po prenovi enosmerna in bo potekala v smeri urnega kazalca. Na koncu bodo stekla dela še pri ladijskem potniškem terminalu pod Bastionom, kjer bodo postavili manjšo razgledno ploščad s panoramskim dvigalom. Z njim se bodo lahko proti središču starega mesta dvigali tudi potniki s križark, ki bodo med aprilom in novembrom pristajale v koprskem pristanišču, vsekakor pa bo dvigalo dobrodošlo tudi prebivalcem največjega obalnega mesta, še zlasti starejšim, invalidnim osebam in mamicam z dojenčki in majhnimi otroki.

Deli s prijatelji