STIKI

Katerih strank lobisti niti povohajo ne

Objavljeno 01. februar 2015 17.48 | Posodobljeno 01. februar 2015 17.48 | Piše: A. L.

Tako SDS kot ZaAB lani protikorupcijski komisiji nista prijavili niti enega lobističnega stika.

Premierka Alenka Bratušek in predsednik opozicijske stranke SDS Janez Janša.

LJUBLJANA – Funkcionarji, visoki uradniki in javni uslužbenci morajo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) poročati o vsakem lobističnem stiku z lobistom in o vsakem poskusu nedovoljenega lobiranja. Ali to res storijo, je težko preverljivo.

Zanimiv je predvsem objavljen seznam na spletni strani KPK, s katerega je razvidno, da, denimo, največja opozicijska stranka SDS oziroma njena poslanska skupina v 12 mesecih ni prijavila niti enega lobističnega stika. Enako velja tudi Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB). Pri zadnji naj dodamo, da je v parlament prišla z novo vlado. To je državni zbor imenoval 18. septembra 2014.

Kdo so rekorderji

Med poslanskimi skupinami v mandatu Alenke Bratušek je največ stikov protikorupcijski komisiji prijavila poslanska skupina SD (30), sledi pa ji Desus (27). Daleč za njima je naslednja po številu prijavljenih stikov: NSi jih je prijavila 11, Državljanska lista (DL) osem, Pozitivna Slovenija (PS) pa sedem. Poslanska skupina nepovezanih poslancev je prijavila dva stika. SDS in SLS (na zadnjih volitvah se ji ni uspelo uvrstiti v parlament) stikov nista prijavili.

V mandatu Mira Cerarja je s seznama KPK videti, da se največkrat pojavi ime SMC – 93-krat. 48-krat se pojavi ime poslanske skupine NSi, 42-krat Desusa, 37-krat SD in 20-krat ZL. SDS stikov ni prijavila in tudi stranka bivše premierke Alenke Bratušek ne.

ZaAB: Ni vsak stik lobistični

Iz ZaAB so pojasnili, da lobistične stike prijavijo vedno, ko to od njih zahteva zakonodaja. »V preteklem letu lobističnih stikov, ki bi jih bilo treba prijaviti KPK, ni bilo. Drži, da so se poslanci srečali s predstavniki različnih organizacij, kot so npr. Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtna zbornica Slovenije, Transparency International Slovenija, ali pa sindikatov, kot so npr. Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije,« so zapisali in dodali, da v nobenem izmed teh primerov ni šlo za lobistične stike.

Iz največje opozicijske stranke SDS odgovorov nismo prejeli.

Deli s prijatelji