OGORČENJE

Kateri naši evroposlanci so glasovali za subvencije »sramotnih bikoborb«?

Objavljeno 23. oktober 2014 18.47 | Posodobljeno 23. oktober 2014 19.07 | Piše: S. U.

Evroposlanci, med njimi tudi slovenski, so izglasovali 110 milijonov evrov subvencije za bikoborbe.

Tanja Fajon.

LJUBLJANA – Včeraj je bilo v Evropskem parlamentu spet vroče. Evropski poslanci so namreč na poziv Zelene stranke glasovali o umiku subvencije za bikoborbe. Zeleni menijo, da je nesprejemljivo, da kmetijske subvencije prejemajo rejci, ki nato bike uporabljajo za bikoborbe, kjer po mnenju mnogih ne gre za tradicijo, ampak žival v mukah umre pred očmi gledalcev. Velja omeniti, da kmetom, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo, kmetijski sklad na leto menda nameni okvirno 110 milijonov evrov.

Organizacije za zaščito živali so zdaj razočarane, saj se bodo subvencije kmetom nadaljevale. Izidi glasovanja so pokazali, da 341 predstavnikov Evropskega parlamenta podpira nadaljnje subvencije za kmete, ki vzrejajo bike za bikoborbe, proti pa je bilo 294 poslancev. Za sprejetje amandmaja pa je bila potrebna večina − to je 376 glasov, poroča Delo.

Kako so glasovali slovenski evroposlanci?

In kako so glasovali naši evroposlanci? Lojze Peterle je podprl subvencije za kmete, naklonjena sta jim tudi Milan Zver in Franc Bogovič, prav tako Romana Tomc in Patricija Šulin, je razvidno po izidih na spletni strani Supportgreens.eu. Tanja Fajon je odgovorila, da je v »poplavi glasovanj« glasovala »narobe« in podprla subvencije, nato pa oddala popravek (potrdilo je posredovala časopisni hiši Delo) in subvencije zavrnila. Proti ohranitvi subvencij kmetom, ki vzrejajo bike za bikoborbe, sta glasovala Ivo Vajgl in Igor Šoltes.

Jurasova ogorčena

Sicer pa so glasovi povzročili dosti ogorčenja tudi pri naši glasbenici in borki za živali Jadranki Juras: »Naši predstavniki v EU parlamentu so takole glasovali: Vajgl in Šoltes sta glasovala za odvzem subvencij, Bogovič, Fajon, Peterle, Šulin, Tomc in Zver so glasovali, da se subvencije sramotnih bikoborb (beri trpinčenja živali za bedno zabavo ljudi) ohranijo. Je potrebno še kaj dodati? Sramota.«

Bika v areni namreč napadajo z orožjem in ga z različnimi tehnikami pripravijo do obupanega boja z ljudmi na konjih in peš. Nazadnje žival v mukah umre pred očmi gledalcev.


 

Deli s prijatelji